Telecí pečeně na víně

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 20 minut
Vaření: 90 minut
a jako příloha cuketa a baby karotka

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3040 KJ
bílkovina
43 g
tuky
43 g
sacharidy
30 g
nasycené mastné kyseliny
9 g
mononenasycené mastné kyseliny
7 g
vláknina
2 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
cukry
1 g
draslík
778 mg
fosfor
448 mg
sodík
212 mg
cholesterol
185 mg
vápník
120 mg
hořčík
77 mg
zinek
8 mg
železo
3 mg
měď
1 mg

Ingredience

  • 800 g telecího masa (falešná svíčková)
  • 400 ml bílé víno
  • 600 ml hovězí vývar
  • 1 větší mrkev
  • 1/4 celeru
  • 1 velká cibule
  • 100 g špeku
  • 3 lžíce másla
  • 1 cuketa
  • 200 g karotky (baby )
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • rozmarýn
  • bobkový list
  • nové koření
  • celý pepř

Postup:

  1. Telecí maso osolíme, opepříme a necháme nejméně 1/2 hodiny odležet.
  2. Slaninu nakrájíme na kostičky a v kastrolu ji necháme opéct do zlatova. Následně ji děrovanou lžící odebereme stranou.
  3. Na sádle vypečeném ze špeku opečeme maso ze všech stran do zlatova. Maso z kastrolku přemístíme do pekáčku.
  4. V kastrolu pak opečeme mrkev a celer, nakrájené na kostky a po chvilce přidáme i nakrájenou cibuli a všechno koření včetně bylinek.
  5. Vše opékáme do zlatova.
  6. Přilijeme víno, které necháme chvilku odvařit a následně přidáme i vývar.
  7. Vše necháme chvilku společně vařit, až se ze dna kastrolu odvaří všechny připečeniny.
  8. Obsah kastrolku přelijeme na maso do pekáčku, přidáme i opečenou slaninu a pekáček přikryjeme pokličkou.
  9. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme do měkka. Cca 1 - 2 hodiny, v souvislosti s velikostí masa. Po hodině pečení můžeme vyzkoušet špejlí.
  10. Zapíchneme ji do masa a pokud z ní maso samo snadno sjede, je hotové..
  11. Maso odděláme stranou, pekáček přemístíme na sporák, popřípadě výpek z pekáčku i se zeleninou přemístíme pomocí stěrky do kastrolku, přidáme trochu vody nebo ještě lépe vývaru, provaříme, přecedíme - můžeme zeleninu do omáčky trochu propasírovat, což nám omáčku zahustí - a nakonec vmícháme do omáčky kousek másla na zjemnění.
  12. Na pánvi na másle orestuje zlehka baby karotku, pochvilce přidáme i cuketu nakrájenou na proužky a osolíme. Neopékáme příliš dlouho, protože nechceme mít zeleninou úplně rozvařenou, spíš jakoby na skus.
  13. Podáváme se zeleninou a bramborovou kaší, přelité silnou šťávou.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat