Hřejivá veganská dýňová polévka

Petrusia
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 6
Příprava: 15 minut
Vaření: 40 minut
Polévka plná chuti bez umělých přísad. Slunce na talíři, které vám jednou za sezónu nebude stačit.
Hřejivá veganská dýňová polévka
Přidejte dýni, mrkev a brambory.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
483 KJ
sacharidy
17 g
bílkovina
3 g
vláknina
3 g
draslík
143 mg
vápník
88 mg
fosfor
44 mg
hořčík
21 mg
sodík
5 mg
železo
1 mg

Ingredience

  • 1 kg středně velké dýně Hokkaido
  • 2 ks středně velkých brambor
  • 30 g mrkve
  • 1 ks středně velké cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • chilli
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • kousek Alsanu (nebo jiného tuku, případně rostlinného oleje)
  • Trochu sójové smetany alpro

Nástroje

    ponorný mixér
  1. Středně velkou dýni Hokkaido omyjte a rozpulte. Semínka a vlákna vydlabejte, dužinu nakrájejte na stejně velké kousky. Výhoda Hokkaidu dýně je, že se může vařit i se slupkou a nemusíte ji loupat. Pro polévku ale můžete použít např. i dýni muškátovou nebo velkoplodou - ty ale nezapomeňte před vařením oloupat.
  2. Semínka z dýně nevyhazujte, hrst jich očistěte a následně použijte při servírování.
  3. Brambory a mrkev omyjte, okrouhejte a nakrájejte na kostky. Jednu cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno. Stroužek česneku taktéž oloupejte a přepulte.
  4. V hrnci s tlustým dnem pomalu rozpalte tuk a přidejte cibuli. Jakmile je cibule zesklovatělá, přidejte i česnek a ještě chvíli restujte. Pozor, abyste česnek nepřipálili.
  5. K takto vytvořenému základu přidejte kurkumu a sušený zázvor, promíchejte a nechejte koření rozvonět. Postačí minutka.
  6. Přidejte dýni, mrkev a brambory a důkladně směs promíchejte.
  7. Přilejte zeleninový vývar. Pokud nemáte vývar, můžete ho nahradit teplou vodou, polévka bude i tak výrazná.
  8. Vařte na mírném ohni do změknutí všech kousků zeleniny, občas promíchejte. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte důkladně polévku dohladka tyčovým mixérem. Vznikne vám hustý krém, který můžete dle vlastních preferencí zlehka doředit vodou.
  9. Podle chuti dosolte a dopepřete. Polévce neuškodí ani špetka chilli.
  10. Na pánvi nasucho opražte dříve očištěná semínka dýně. Pražením dostanou vynikající oříškovou chuť.
  11. Při servírování kápněte doprostřed talíře trochu “smetany” a vidličkou jemnými tahy vytvořte ornamenty. Zasypte trochou semínek. Semínkovou ozdobu můžete variantně nahradit také slunečnicovými semínky, nebo chlebovými krutonky.

Pokud netrváte na veganské verzi polévky, nemusíte používat rostlinný Alsan nebo rostlinnou sójovou smetanu. Recept je ale vhodný nejen pro vegany, ale třeba i pro ty, kteří trpí intolerancí na mléčné výrobky a musí se tak vyhýbat klasické smetaně, či máslu.

Dobrou chuť!


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat