Domácí pletýnka

Jiřinka
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 40
Příprava: 20 minut
Vaření: 15 minut
Domácí pletýnka sypaná sezamem - luxusní záležitost

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
314 KJ
sacharidy
9 g
tuky
3 g
bílkovina
1 g
lepek
1 g
draslík
31 mg
fosfor
30 mg
vápník
12 mg
cholesterol
10 mg
sodík
7 mg
hořčík
6 mg

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 100 ml oleje
  • 5 g droždí
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžíce cukru
  • 250 ml mléka

Postup:

  1. Nejdříve si uděláme kvásek. Do malé misky si dáme 100 ml vlažného mléka, do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky. Kvásek promícháme a necháme vzejít.
  2. Do větší mísy nasypeme mouku, klepneme 1 vejce, nalijeme olej, přidáme sůl, kmín a zbytek mléka. Přilijeme kvásek. Těsto zaděláváme tak dlouho, dokud se nelepí a začnou se v těstě dělat bubliny.
  3. Pak těsto posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo asi 1 hodinu kynout.
  4. Po vykynutí si na vál nasypeme trochu mouky a malou lžičkou vyhazujeme kousky těsta. Každý kousek si nožem rozdělíme na 3 kousky, ze kterých uválíme válečky a z nich upleteme pletýnku. Upletené pletýnky vyskládáme na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamem. Necháme jestě chvíli kynout.
  5. Pečeme v troubě na 180 stupnů 15 minut.
  6. Výborné pečivo ke snídani, večeři a nebo příloha k různým pokrmům.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.