Máslové velikonoční jidášky
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1118 KJ
- sacharidy
- 30 g
- tuky
- 12 g
- cukry
- 8 g
- nasycené mastné kyseliny
- 7 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 4 g
- bílkovina
- 4 g
- lepek
- 1 g
- fosfor
- 136 mg
- draslík
- 89 mg
- cholesterol
- 70 mg
- vápník
- 54 mg
- sodík
- 16 mg
- hořčík
- 14 mg
- železo
- 1 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 35 g krupicového cukru
- 80 g másla
- 170 ml mléka
- 2 žloutky
- 1/2 kostka droždí
- lžička citronové kůry
- špetka soli
- 2 lžíce rumu
- 30 g másla
- 2 lžíce medu
Na přeliv:
Postup:
- Pro přípravu kynutého těsta je důležitá pokojová (stejnoměrná) teplota všech surovin, začněte tedy tím, že vše potřebné v předstihu vyndáte z lednice.
- V menší misce rozdrobte půl kostky droždí. Přidejte lžíci cukru. Vidličkou rozmačkejte a míchejte, dokud vám nevznikne kašička.
- Do drožďové kašičky vmíchejte lžíci mouky a vlažné mléko. Důkladně promíchejte a nechejte odstát zakryté utěrkou.
- Za cca. 20 minut vám ze směsi vzejde bublinkový kvásek.
- Ve větší míse si nachystejte prosátou mouku. Vytvořte v ní důlek a vlijte kvásek. Promíchejte.
- Přidejte postupně ostatní suroviny - změklé máslo, žloutek, sůl a citronovou kůru.
- Důkladně promíchejte vařečkou, ke hnětení můžete použít i ruce - půjde to hladce. Vypracujte takto hladké, elastické těsto.
- Těsto nechejte v míse kynout na teplejším místě, přikryté utěrkou nebo potravinářskou fólií. Asi za hodinu by mělo zdvojnásobit svůj objem.
- Jakmile je těsto vykynuté, ještě jej lehce propracujte na vále a odkrajujte jednotlivé válečky.
- Jidáše by tradičně měly mít tvar zapleteného provazu, jakožto symbol lana na kterém se Jidáš oběsil poté, co zradil Krista. Jestli tedy trváte na tradiční verzi, vyválejte si v průměru 2 cm tlustý a 30 cm dlouhý váleček, který v půlce přehnete a jednoduše zapletete.
- Z těsta ale můžete také vytvarovat spirály, uzlíky, zkrátka jakékoliv pletené tvary vás napadnou. Měly by však mít přibližně stejnou tloušťku a velikost, aby se pekly stejně dlouho.
- Jakmile máte tvary zapletené, nechejte je na plechu vyloženém pečícím papírem ještě aspoň čtvrt hodiny kynout přikryté utěrkou.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 15 minut dozlatova.
- V průběhu pečení si připravte přeliv - v malém rendlíku rozpusťte máslo s medem a přilejte rum. Nepřevařujte, pouze ohřejte.
- Po upečení mašlovačkou potírejte ještě horké Jidáše - klidně několikrát po sobě. Směs se bude vpíjet a z té vůně vám půjde hlava kolem.
- Pokud odoláte, nechejte Jidáše vychladnout na mřížce a posypte moučkovým cukrem.
- Podávejte je s máslem nebo marmeládou, nebo jen tak, chutnají báječně i samotné.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.