Máslové velikonoční jidášky

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 8
Příprava: 25 minut
Vaření: 15 minut
Celkově: 130 minut
Velikonoce bez tohoto symbolu si málokdo dokáže představit. Vláčná chuť navíc láká péct je i mimo svátky. Hříšně dobře voní!
Kvásek vzejde do dvaceti minut
Vykynuté těsto připravené k pečení
Tvarujte libovolné tvary - třeba spirálky
Tradiční tvar jidášků
Pečte dozlatova
Ještě horké pomašlujte medovou směsí
Můžete nebo nemusíte cukrovat moučkovým cukrem
Máslové velikonoční jidášky
Máslové velikonoční jidášky

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1118 KJ
sacharidy
30 g
tuky
12 g
cukry
8 g
nasycené mastné kyseliny
7 g
mononenasycené mastné kyseliny
4 g
bílkovina
4 g
lepek
1 g
fosfor
136 mg
draslík
89 mg
cholesterol
70 mg
vápník
54 mg
sodík
16 mg
hořčík
14 mg
železo
1 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 35 g krupicového cukru
  • 80 g másla
  • 170 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1/2 kostka droždí
  • lžička citronové kůry
  • špetka soli
  • Na přeliv:

  • 2 lžíce rumu
  • 30 g másla
  • 2 lžíce medu

Postup:

  1. Pro přípravu kynutého těsta je důležitá pokojová (stejnoměrná) teplota všech surovin, začněte tedy tím, že vše potřebné v předstihu vyndáte z lednice.
  2. V menší misce rozdrobte půl kostky droždí. Přidejte lžíci cukru. Vidličkou rozmačkejte a míchejte, dokud vám nevznikne kašička.
  3. Do drožďové kašičky vmíchejte lžíci mouky a vlažné mléko. Důkladně promíchejte a nechejte odstát zakryté utěrkou.
  4. Za cca. 20 minut vám ze směsi vzejde bublinkový kvásek.
  5. Ve větší míse si nachystejte prosátou mouku. Vytvořte v ní důlek a vlijte kvásek. Promíchejte.
  6. Přidejte postupně ostatní suroviny - změklé máslo, žloutek, sůl a citronovou kůru.
  7. Důkladně promíchejte vařečkou, ke hnětení můžete použít i ruce - půjde to hladce. Vypracujte takto hladké, elastické těsto.
  8. Těsto nechejte v míse kynout na teplejším místě, přikryté utěrkou nebo potravinářskou fólií. Asi za hodinu by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  9. Jakmile je těsto vykynuté, ještě jej lehce propracujte na vále a odkrajujte jednotlivé válečky.
  10. Jidáše by tradičně měly mít tvar zapleteného provazu, jakožto symbol lana na kterém se Jidáš oběsil poté, co zradil Krista. Jestli tedy trváte na tradiční verzi, vyválejte si v průměru 2 cm tlustý a 30 cm dlouhý váleček, který v půlce přehnete a jednoduše zapletete.
  11. Z těsta ale můžete také vytvarovat spirály, uzlíky, zkrátka jakékoliv pletené tvary vás napadnou. Měly by však mít přibližně stejnou tloušťku a velikost, aby se pekly stejně dlouho.
  12. Jakmile máte tvary zapletené, nechejte je na plechu vyloženém pečícím papírem ještě aspoň čtvrt hodiny kynout přikryté utěrkou.
  13. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 15 minut dozlatova.
  14. V průběhu pečení si připravte přeliv - v malém rendlíku rozpusťte máslo s medem a přilejte rum. Nepřevařujte, pouze ohřejte.
  15. Po upečení mašlovačkou potírejte ještě horké Jidáše - klidně několikrát po sobě. Směs se bude vpíjet a z té vůně vám půjde hlava kolem.
  16. Pokud odoláte, nechejte Jidáše vychladnout na mřížce a posypte moučkovým cukrem.
  17. Podávejte je s máslem nebo marmeládou, nebo jen tak, chutnají báječně i samotné.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat