Vepřová panenka se švestkovou omáčkou

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 6
Příprava: 5 minut
Vaření: 15 minut
Vepřová panenka se švestkovou omáčkou - šťavnatá panenka v kombinaci se sladkokyselou omáčkou

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1785 KJ
bílkovina
28 g
sacharidy
23 g
tuky
19 g
cukry
9 g
nasycené mastné kyseliny
5 g
draslík
4,067 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
fosfor
309 mg
hořčík
259 mg
vápník
258 mg
cholesterol
100 mg
železo
11 mg
mangan
2 mg
měď
1 mg
sodík
1 mg

Ingredience

  • 800 g vepřové panenky
  • 200 g švestkových povidel
  • 300 ml červeného vína
  • 30 g perníku na strouhání
  • trochu cukru
  • trochu vinného octa
  • sůl
  • pepř
  • 50 g másla
  • olej

Postup:

  1. Vepřovou panenku odblaníme a nakrájíme na silné plátky.
  2. Osolíme, opepříme a necháme chvilku vydechnout.
  3. Rozpálíme na pánvi pár kapek oleje a medailonky na něm zprudka, krátce z obou stran opečeme. Přidáme kousek másla a až začne pěnit, párkrát medailonky přelijeme.
  4. Přendáme na pekáček a dáme do trouby, vyhřáté na 140°C. Záleží na tom, jak silné je máme, ale 6 - 8 minut je tam při této nižší teplotě můžeme nechat určitě. Medailonky po této době zkontrolujeme, zda už nejsou hotové - když na maso zatlačíme palcem, mělo by být měkké, ale pružné. Pokud v mase zůstane po palci jakoby důlek, maso je ještě syrové. Vepřové maso nesmí být syrové. Panenka má být jen do růžova. Pokud medailonek nakrojíte nebo překrojíte a je syrový, jednoduše masu pár minut v troubě přidejte.
  5. Mezitím z pánve, na které jsme opékali maso, slijeme přebytek tuku a vlijme do ní víno - používáme víno, které nám chutná :).
  6. Svaříme ho zhruba na 2/3 a přidáme povidla. Opatrně rozmícháme. Osolímne, opepříme.
  7. Přivedeme k varu a nastrouháme perník. Necháme pomalu pár minut rozvařit a probublávat.
  8. Ochutnáme a můžeme doladit vinným octem a cukrem. Omáčka by měla být příjemně sladkokyselá.
  9. Zjemníme a současně zahustíme kouskem studeného másla, které v omáčce rozšleháme tyčovým mixerem. Pokud je omáčka moc hustá, přidáme buď trochu vody, nebo lepší varianta je hovězí nebo i kuřecí vývar, popřípadě můžeme přilít trošku vína. Pokud je řídká, vařením ji zredukujeme.
  10. Podával jsem s pečenými bramborami a salátkem frisse.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat