Hrachová polévka s uzeným masem

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 60 minut
Hrachová polévka s uzeným masem - klasická, velmi vydatná polévka, pro (nejen) zimní večery

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1265 KJ
bílkovina
22 g
sacharidy
19 g
tuky
13 g
vláknina
6 g
cukry
3 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
nasycené mastné kyseliny
2 g
draslík
1,219 g
lepek
1 g
fosfor
551 mg
vápník
302 mg
hořčík
240 mg
železo
32 mg
zinek
7 mg
cholesterol
5 mg
mangan
5 mg
sodík
5 mg
měď
2 mg

Ingredience

  • 300 g hrachu suchého
  • 400 g uzené krkovičky
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 4 kuličky pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 20 g hladké mouky

Postup:

  1. Hrách si namočíme do studené vody, nejlépe přes noc nebo aspoň na pár hodin. Ale dá se uvařit i bez namočení, jen to trochu déle trvá.
  2. Uvaříme ho v té samé vodě do měkka. Osolíme na závěr.
  3. Uzenou krkovičku si uvaříme v osolené vodě s divokým kořením také do měkka.
  4. V kastrolu opečeme na sádle cibuli nakrájenou na kostky do zlatova.
  5. Přisypeme hladkou mouku a připravíme jíšku. Tu rozšleháme v trošce studené vody a přilijeme přecezený vývar, ve kterém jsme uvařili uzené.
  6. Rozmícháme, přivedeme k varu a necháme 5 - 10 minut provařit. Přidáme drcený pepř, prolisovaný česnek a uvařený, částečně zcezený hrách.
  7. Ještě pár minut společně povaříme, dle chuti přisolíme či připepříme a nasypeme špetku majoránky.
  8. Uzené maso nakrájíme na kostky a dáme do polévky.
  9. A je to, rozdělíme na talíře, a necháme si chutnat.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Mohlo by vás zajímat

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.