Pruhovaný chia pudink (vegan varianta)

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 2
Příprava: 5 minut
Celkově: 725 minut
Objevíte chia pudink a už nebudete chtít jiný. Pruhovaná čokovarianta je jednoduchý a přitom efektní dezert nebo svačinka
Zdravá sytá svačinka - chia pudink
Efektní dezert s plátky manga a vlašskými ořechy

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1245 KJ
tuky
18 g
sacharidy
16 g
vláknina
13 g
bílkovina
13 g
polynenasycené mastné kyseliny
9 g
cukry
8 g
nasycené mastné kyseliny
5 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
trans mastné kyseliny
1 g
vápník
453 mg
draslík
426 mg
fosfor
238 mg
hořčík
104 mg
sodík
3 mg
zinek
2 mg
mangan
2 mg
měď
1 mg
železo
1 mg

Ingredience

    Na pudink

  • 4 polévkové lžíce chia semínek
  • 4 dcl rostlinného mléka (ořechové, sójové)
  • 2 lžičky karobu
  • 2 lžičky kokosu
  • Na ozdobu

  • 1/4 manga
  • 1 polévková lžíce vlašských ořechů

Poznámka

Chia pudink je nejlepší, když se nechá přes noc odstát, aby chia semínka dobře absorbovala tekutinu a pudink byl dostatečně hustý. Myslete na to tedy při jeho přípravě a začněte s ním den dopředu.

Příprava

  • Pro pruhovanou variantu si nachystejte dva hrnky o objemu 250 ml.
  • Do každého dejte dvě polévkové lžíce chia semínek.
  • Zalejte je 200 ml rostlinného mléka (pro vegan variantu - pokud na ní netrváte, klidně použijte klasické polotučné kravské mléko).
  • Do jednoho hrnku přidejte karob pro čokoládovou chuť a vzhled.
  • Do druhého hrnku přidejte kokos.
  • Důkladně promíchejte - dejte si záležet, semínka by měla být jednotlivě obalená tekutinou a neměly by se tvořit hrudky. Raději míchejte více, než méně.
  • Takto nachystanou směs nechejte stát v pokojové teplotě do rána a můžete podávat. Pokud počítáte s podáváním až později, můžete uložit do lednice (zpomaluje se tím trochu absorbční proces).

Kontrolní bod

  • Ráno by měla být směs hustá, rosolovitá, bez přebytečné tekutiny. Pokud nějaká tekutina zůstala, můžete buď přimíchat ještě čajovou lžičku chia a nechat je chvíli absorbovat, nebo jednoduše tekutinu slejte (v případě, že hodláte pracovat s dvojbarevnou variantou. V případě, že netrváte na dvojbarevném efektu, tekutinu nevylévejte a jednoduše si pochutnejte.)

Dozdobení

  • Při servírování volte průhledné sklenice a vrstvěte střídavě bílou a hnědou variantu.
  • Dozdobte plátky manga a nasekanými vlašskými ořechy. Dodají dezertu jedinečnou chuť i vzhled.
  • Pokud se vám náhodou stane, že nesníte pudink hned, vydrží v lednici až 3 dny.

Chia semínka jsou dnes již běžně dostupná nejen v obchodech se zdravou výživou, ale i v supermarketech. Pokud si je zamilujete stejně jako já, brzy budete kupovat výhodnější kilová balení, kdy je jejich cena mnohem nižší. Chia semínek se nebojte, nemají téměř žádnou chuť, takže je můžete jakkoliv dochutit - kakaem, kokosem, skořicí atd. Je skvělé, že takto připravené nejsou nijak tepelně upravované a neztrácejí tak své živiny. Pojmenování „Chia“ je mayský výraz pro „sílu“, což podtruje jejich skvělý přínos pro náš organismus. Obsahují velmi vysoké množství vlákniny, semínka v žaludku absorbují velké množství vody, čímž nabobtnají a navozují pocit plnosti. I proto jsou vhodnou potravinou nejen při snižování váhy.


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.