Jak uvařit kuskus, který bude chutnat každému? 5 zaručených triků

Je zdravý, levný, rychle zasytí, zajímavě zpestří váš jídelníček a především - uvaříte ho dřív, než řeknete „kuskus”.

Kuskus tak trochu klame tělem. I když vzhledem připomíná spíše rýži nebo třeba pohanku, jde o pravou a nefalšovanou těstovinu. Nejčastěji  se vyrábí se z takzvané semoliny, což je druh tvrdé bílé pšenice.

A není divu, že ho doporučují i výživoví poradci.  Je velmi výživný: obsahuje komplexní sacharidy, které naše tělo ke správnému fungování nutně potřebuje, a je-li celozrnný, tak i vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor a jen minimum tuku.

ČTĚTE TAKÉ: Pravda a mýty o sacharidech. Opravdu se po nich tloustne?
 

Co to znamená v praxi? Dodá vám energii, skvěle zasytí, a přitom váš organismus nijak nezatíží.

Jak správně připravit kuskus

Všichni, kdo už s touhle těstovinou někdy přišli v kuchyni do styku, to zřejmě vědí, pro ty ostatní raději zopakujeme: kuskus se nevaří. Stačí ho zalít patřičným množstvím horké vody nebo vývaru a pod pokličkou dojde sám.

Ovšem jak velké je ono „patřičné množství”? Nejrůznější doporučení se shodují na tom, že ideální poměr kuskusu a vody existuje - je to 5 ku 8 v poměru kuskus versus voda.

Pokud se vám v kuchyni nechce počítat, usnadníme vám to: na jeden hrnek kuskusu potřebujete přibližně jeden a půl hrnku horké vody nebo vývaru. Ovšem tady to teprve začíná.

Kuchařské vychytávky pro ještě lepší kuskus

Aby váš kuskus nechutnal jen vám, ale i celé rodině, inspirujte se ověřenými radami, jak ho ještě vylepšit.

 

1.

Pro přípravu kuskusu naslano používejte raději vývar než obyčejnou vodu, jídlo pak bude mít lepší chuť.

2.

Než kuskus zalijete vodou nebo vývarem, zakápněte ho trochou dobrého oleje. Dobře rozmíchejte, aby se všechna zrnka obalila tukem.

3.

Kuskus připravujte nejlépe v široké, nízké nádobě, jinak by spodní vrstva mohla být hodně upěchovaná a špatně použitelná.

4.

Chcete-li kuskus dochutit kořením, nejdřív koření nasucho opražte na pánvi, pak zakápněte olejem, vsypte kuskus, promíchejte a poté zalijte příslušným množstvím vody nebo vývaru.

5.

Pokud chcete kuskus připravit na sladko, nahraďte vodu mlékem.

 

Kuskus se hodí jak ke snídani - například v podobě sladké kaše, nebo ho využijete jako výbornou přílohu - zkuste do něj v tom případě zamíchat čerstvé bylinky. Dobrý je i kuskus zapečený se sýrem a třeba kuřecím masem.

Vyzkoušejte recepty z kuskusu

10 min.
Kuskus se zeleninou Výborná, velmi rychlá příloha, která může sloužit i jako samostatný pokrm, nebo třeba do salátů.
30 min.
Kuskusové placičky Dají se jíst jak teplé, tak i studené
30 min. 1
Smažený řízek ze sojové bílkoviny s kuskusem Vegetariánský řízek - obalovaný jako klasický a stejně dobrý, vůbec se soji nebojte ;)
30 min.
Zeleninové ragú s kuskusem Zdravý lehký oběd nebo večeře do horkých dnů
Předchozí článek:
Sous-vide vám zachrání jídlo. Jak na to?
Další článek:
Antivitaminy jsou všude kolem nás. Jak se jim vyhnout?