Ke smažení, nebo do salátu? Nejlepší oleje a jejich využití

Pryč jsou doby, kdy byl jediným olejem na pultech obchodů ten slunečnicový. Na výběr dnes máme hned z několika druhů, to nám ale může snadno zamotat hlavu. Pokud si nejste jistí, který olej se hodí na vaření, který do salátu a zda si olejem náhodou víc neškodíte, než prospíváte, čtěte dál.

Nejprve malé cvičení: zkuste zpaměti vyjmenovat druhy olejů, které máte v kuchyni. Zkusíme si tipnout, jak to dopadne: bude mezi nimi slunečnicový, olivový a možná řepkový. A navíc je dost možná nepoužíváte správně.

Druhy olejů a jejich využití

Byly 90. léta, když do našich domácností začal ve velkém pronikat olivový olej. Výrobci i reklamy nám tvrdili, že jde o tu nejzdravější variantu oleje vůbec, vzápětí se ale začaly objevovat další: kokosový, lněný, arganový… a najednou jsme zjistili, že opět nevíme vůbec nic.

Stačí přitom málo a v nabídce olejů se rychle zorientujete. Stačí vám k tomu jeden pojem: bod zakouření nebo, jinými slovy, stupeň přepálení.

Ten představuje teplotu, při které začíná olej kouřit, znehodnocuje se a začíná se rozkládat na potenciálně karcinogenní látky. Každý druh oleje má jiný bod zakouření, a hodí se proto pro jiné použití.

Podívejte se na nás přehled - čím vyšší bod zakouření, tím spíš se olej hodí pro smažení a fritování.

Oleje vhodné pro teplou kuchyni

Arašídový olej: 210 stupňů
Avokádový olej: 270 stupňů
Kokosový olej: 170-230 stupňů
Kukuřičný olej: 230 stupňů
Olivový olej: 210 stupňů
Rýžový olej: 254 stupňů
Řepkový olej: 240 stupňů
Sezamový olej: 210 stupňů

Oleje vhodné pro studenou kuchyni

Arganový olej: velmi nízký bod zakouření
Dýňový olej: 140 stupňů
Kokosový olej: 170-230 stupňů
Konopný olej: 165 stupňů
Lněný olej: 107 stupňů
Makadamový olej: 199 stupňů
Olivový olej: 210 stupňů
Sezamový olej: 210 stupňů
Slunečnicový olej: 110 stupňů

Olivový olej: pozor, co kupujete

Ještě donedávna jsme ho považovali za tu nejzdravější variantu oleje vůbec. Dnes už víme, že to není tak jednoduché. Olivový olej je sice poměrně zdravý, v žádném případě ale nejde o takový zázrak, jak nám reklamy i výrobci po dlouhou dobu tvrdili.

Obsahuje hodně kyseliny olejové, která udržuje hladinu cholesterolu v těle v rovnováze. Díky ní je také poměrně stálý při skladování a nekazí se tak rychle jako třeba slunečnicový olej.

Rafinovaný olivový olej: také označovaný jako „olivový olej”. Jde o olej druhé jakosti, který se vyrábí až druhým lisováním zahřátých zbytků oliv. Aby bylo možné ho vůbec používat, musí se ještě chemicky upravit (rafinovat), aby byl alespoň trochu poživatelný. Pokud můžete, vyhýbejte se mu.

Panenský olivový olej: vznikl technologií, která je velmi šetrná, olivy se při ní nezahřívají a lisují se za studena. Vzniká tak ten nejkvalitnější olivový olej. Z oliv té nejvyšší jakosti se stejnou metodou vyrábí extra panenský olivový olej.

Mimochodem, navzdory rozšířenému mýtu můžete olivový olej bez obav používat jak ve studené, tak teplé kuchyni. Počítejte ale s tím, že při smažení může olej přijít o své typické aroma.

Zázrak jménem kokosový olej

Ne nadarmo ho dnes nazýváme superpotravinou. Celých 92 % z něj tvoří nasycené kyseliny, typické spíš pro živočišné tuky, které odborníci právě u kokosového oleje považují za zdraví příznivé. Mimochodem, právě proto je za pokojové teploty tuhý a rozpouští se až teplem.

Neobsahuje „špatný cholesterol“, je velmi dobře stravitelný, pomáhá zvyšovat imunitu a je nedocenitelným pomocníkem při hubnutí, protože potlačuje chuť na sladké.

ČTĚTE VÍC: PROČ SE (NE) BÁT KOKOSOVÉHO OLEJE
 

Díky jeho vysokému stupni zakouření ho můžete používat ve studené i teplé kuchyni. Hodí se k vaření, smažení i pečení. Perfektní je například pro smažení palačinek.

A pokud se vám v kuchyni okouká, vyzkoušejte jeho kosmetické účinky. V koupelně nahradí tělové mléko, využít ho ale můžete i jako přírodní repelent.

Vyzkoušejte

10 min. 1
Tagliatelle s lososem a rukolou Snadná a chutná úprava těstovin s lososem
15 min. 1 1
Veganské minestrone Tato hustá zeleninová polévka je skvělá možná právě proto, jak variabilní je její příprava.
Předchozí článek:
Velikonoční zvyky v kuchyni. Odkud se vzal beránek, mazanec nebo nádivka?
Další článek:
Kokosový olej. Máme se ho bát? Jeho využití a účinky