Pecku z avokáda nevyhazujte. V kuchyni vám ještě dobře poslouží

Milujete avokádo, ale pecka něj pravidelně končí ve vašem koši? Velká škoda. Má hned celou řadu využití - nejen v kuchyni.

Samotné avokádo je jednou z nejoblíbenějších superpotravin současnosti. Kromě toho, že skvěle chutná a snadno se zpracovává, obsahuje vlákninu, zdravé tuky, vitamíny a minerální látky - to vše i v těch nejmenších porcích.

V nadšení ze samotného avokáda se na jeho pecku často zapomíná. A možná se není čemu divit: od malička nás učili, že „pecky se nejedí” a, ruku na srdce, na první pohled avokádová pecka mnoho důvěry nebudí.

ČTĚTE TAKÉ: Avokádo = superpotravina. Jak ho správně vybírat a používat
 

Pokud ale, stejně jako mnozí další, pecku z avokáda pravidelně vyhazujete, děláte chybu. Vaemu zdraví totiž může v mnohém prospět.

Pecka z avokáda a její vliv na zdraví

1.

Posílí obranyschopnost vašeho organismu a může sloužit jako účinná prevene proti rakovině - to vše díky vysokému obsahu antioxidantů.

2.

Má protizánětlivé účiny a pomůže vám, potřebujete-li se rychle uzdravit.

3.

Jde o dobrý zdroj luteinu, proto pomáhá při problémech se zrakem, nebo těm, kdo své oči hodně namáhají (třeba u počítače).

4.

Obsahuje značné množství kyseliny listové, což je důležitá informace především pro těhotné ženy. Právě kyselina listová je nepostradatelná pro správný vývoj miminka.

5.

Lidová medicina na americkém kontinentu doporučuje pecku z avokáda  všem, kdo mají problémy s trávením.

Pecka z avokáda v kuchyni. Jak na to?

Avokádovou pecku musíte před konzumací rozemlít na prášek. Budete k tomu potřebovat opravdu dobrý mixér, který si poradí i s tvrdou peckou. Kuchaři mají pro práci s peckou z avokáda malý trik: před mixováním ji vloží do plastového sáčku a paličkou na maso ji trochu rozdrtí.

Chcete-li prášek z avokádové pecky začlenit svého jídelníčku, zkuste ho přidat do svých oblíbených smoothie, krémů, omáček nebo dresingů. Prášek z avokádové pecky využijete i pro krásu: využívá se jako přírodní peeling.

Tip pro lepší chuť: Semeno je mírně nahořklé chuti. Jeho hořkost můžete zakrýt medem nebo cukrem.

Recepty z avokáda

15 min. 1
Tortila s kuřecím masem a ananasem Tortila s kuřecím masem a ananasem - kdo má rád sladko-kyselo-pálivé
40 min. 1 1
Kuřecí kousky s barevným salátem a bagetkou Křupavá chuť masa, vyjmečná chuť avokáda a sladká chuť granátového jablíčka
Předchozí článek:
Avokádo = superpotravina. Jak ho správně vybírat a používat
Další článek:
Sous-vide vám zachrání jídlo. Jak na to?