Avokádo = superpotravina. Jak ho správně vybírat a používat

Jen málokterá potravina vzbudila v posledních letech takové pozdvižení jako právě avokádo. Je prý natolik výživné a zdravé, že ho někteří označují za jednu z nejvýznamnějších superpotravin vůbec. Je tohle nadšení oprávněné?

Podle všeho ano. Avokádo obsahuje vlákninu, zdravé tuky, vitamíny a minerální látky, to vše i v těch nejmenších porcích. Takže pokud jste mu ještě nedali šanci, tady jsou důvody, proč byste měli.

V čem avokádo prospěje právě vám?

Ne nadarmo se avokádu říká superpotravina. Kromě toho, že skvěle chutná, má na naše zdraví hned několik pozitivních účinků.

1. Je skvělým zdrojem zdravých, rostlinných tuků

Ty potřebujete nejen k tomu, abyste byli zdraví, ale i tehdy, chcete-li si zachovat štíhlou linii. Mimochodem, mnoho vitamínů je rozpustných právě v tucích, avokádo vám tak pomůže s jejich snadným vstřebáváním.
ČTĚTE TAKÉ: Jezte tuky, budete zdraví. Opravdu nám lékaři lhali?

2. Slouží jako účinná prevence proti rakovině…

… především prsu, tlustého střeva, žaludku nebo slinivky břišní. Podílí se na tom mnoho faktorů, především vysoký obsah zdravých tuků, antioxidantů a kyseliny listové.

3. Pomůže vám zhubnout

Jedna studie sledovala dvě skupiny lidí: zatímco první jedla avokádo, druhá nikoliv. Ukázalo se, že lidé, kteří jedli avokádo, se cítili o 23 % spokojenější a měli o 28 % menší chuť k jídlu v průběhu následujících 5 hodin. Mimochodem, avokádo má vysoký obsah vlákniny a velmi nízký obsah sacharidů.

4. Nebudete mít po něm hlad

Avokádo nabuzuje dlouhodobý pocit sytosti, především díky vysokému obsahu zdravých tuků.

5. Udržuje vaše kosti zdravé

Jedno avokádo vám dodá polovinu  doporučeného denního příjmu vitamínu K. Ten je pro zdraví vašich kostí naprosto nezbytný, zvyšuje totiž vstřebávání vápníku a snižuje jeho vylučování. Mnoho studií také prokázalo, že výtažky z avokáda zmírňují projevy artritidy kostí a snižují riziko vzniku osteoporózy.

6. Každé avokádo je „bio”

Pevná slupka vytváří skutečně nepropustnou ochranu, díky které má avokádo pověst toho „nejčistšího” ovoce. U avokáda nehrozí žádné znehodnocení pesticidy a dalšími látkami a platí, že každé avokádo je vždy „bio”.
ČTĚTE TAKÉ: Pecku z avokáda nevyhazujte. V kuchyni vám ještě dobře poslouží

Jak vybírat avokádo? Návod

Pokud nejste v nakupování avokáda úplní nováčci, víte to sami: jen máloco je taková výzva. Najít perfektní kousek, který nebude ani příliš měkký, ani příliš nedozrálý, je jednou z nejobtížnějších věcí při nakupování vůbec.

Abyste to příště měli o něco snazší, přinášíme několik rad.

Nenechte se zmást barvou slupky

Stejně jako jiné ovoce, i avokádo má různé druhy. V českých obchodech se nejčastěji setkáte se dvěma druhy: Hass a Fuerte.

Avokádo Hass je nejpěstovanější odrůdou na světě. Má hnědou až hnědofialovou, hrbolatou slupku a tvarem připomíná vejce. Často se mu láskyplně přezdívá „ropucha”. Avokáda Fuerte se naopak pyšní krásnou zelenou barvou a hladkou slupkou, jejich tvar připomíná spíš hrušku.

Na časté rady, které doporučují vybírat avokádo podle barvy slupky, tedy můžete zapomenout. Jen u „zelených” dobře ohlídejte, aby bylo avokádo dozrálé.

 

Zralé, nebo nezralé?

Zralé avokádo poznáte po hmatu: mělo by být pružné a neklást příliš velký odpor. Plod ohmatávejte s citem a jemně, nikoliv silou. Úskalím této metody je, že je nutné mít už s avokády určitou zkušenost, abyste mohli zralost dobře posoudit. 

Navíc platí, že některé kousky, které působí zrale, jsou ve skutečnosti jen „ohmatané” a pomačkané od jiných zákazníků.

I proto vám radíme: kupujte raději nezrálé avokádo, které potom doma necháte při pokojové teplotě dozrát, trvá to přibližně 3 dny.

Avokádo v kuchyni: využití

Pokud patříte mezi skutečné milovníky avokáda, vychutnáte si ho i samotné: stačí ho podélně rozkrojit, vyjmout pecku a jíst lžičkou, případně namazat na pečivo. Můžete ho přidat do salátů, vynikající je s vejci a dělají se z něj skvělé pudinky nebo pomazánky.

Oblíbené je i jako mexické guacamole: stačí avokádo oloupat, vyjmout pecku a rozmixovat nebo rozmačkat vidličkou. Pak už stačí jen dochucovat: většinou na kostičky nakrájenými rajčaty, limetkou, chilli a koriandrem. Někteří přidávají i najemno nasekanou cibulku a česnek.

Z avokáda připravíte i skvělou sladkou pomazánku, která trochu připomíná nutellu. Je ale mnohem zdravější. Jak na to? Stačí dužinu avokáda rozmixovat nebo rozmačkat, přidat kakao a buď čokoládový protein, nebo med. Dobrou chuť! :-)

Další recepty z avokáda

15 min. 1
Tortila s kuřecím masem a ananasem Tortila s kuřecím masem a ananasem - kdo má rád sladko-kyselo-pálivé
40 min. 1 1
Kuřecí kousky s barevným salátem a bagetkou Křupavá chuť masa, vyjmečná chuť avokáda a sladká chuť granátového jablíčka
Předchozí článek:
Jasmínová, basmati, v sáčku... Kam se hodí která rýže? Velký přehled + nutriční hodnoty
Další článek:
Pecku z avokáda nevyhazujte. V kuchyni vám ještě dobře poslouží