Salmonelózy se nemusíte bát. Stačí dodržovat pár pravidel

Salmonelóza vám dovolenou a léto zkazí spolehlivěji než špatné počasí. Obzvlášť v horkých měsících patří mezi skutečné strašáky - a oprávněně. Přitom stačí dodržovat pár zásad a vyhne se vám obloukem.

Nebudeme vás nudit lékařskými podrobnosti. Vše, co potřebujete vědět, je, že salmonelóza - nejčastější průjmové onemocnění v Česku - souvisí s živočišnými produkty a jejich špatnou úpravou a na pozoru by se před ní měly mít obzvlášť rodiny s malými dětmi.

Typickými příznaky, které salmonelózu provázejí, jsou horečka, zvracení, bolesti břicha a průjmy. Samo o sobě nic příjemného - ale uvážíme-li i to, k jaké dehydrataci organismu během onemocnění dochází, může se z obyčejného” onemocnění stát život ohrožující problém.

Přitom stačí dodržovat pár pravidel a salmonelóza se vám zdaleka vyhne. Tady jsou.

7 tipů proti salmonelóze

1.

Myjte si ruce - a to jak před vařením a během něj, tak před jídlem.

2.

Ovoce i zeleninu před konzumací omyjte, stejně tak důkladně omývejte všechny plochy, kde připravujete jídlo, zejména poté, co na nich manipulujete se syrovým masem nebo vejci.

3.

Syrové potraviny držte odděleně od těch, které už jsou tepelně zpracované.

4.

Můžete-li, vyhněte se syrovým a polosyrovým živočišným produktům, jako je třeba vejce naměkko nebo tatarák.

5.

Uvařené potraviny nenechávejte při pokojové teplotě déle než dvě hodiny. Podobná zásada platí i pro výrobky typu majonéza, které byste měli důsledně udržovat v chladu.

6.

Před servírováním udržujte jídlo horké.

7.

A samozřejmě se vyhněte potravinám s prošlou dobou trvanlivosti.

Vyzkoušejte letní recepty

5 min. 1
Italský zeleninový salát Salát protkaný vůněmi a chutí Itálie. Zelenina čerstvá i naložená v té nejlepší kombinaci.
45 min. 2 1
Kuřecí paličky barbecue v létě na grilu, v zimě v troubě
10 min. 1
Tagliatelle s lososem a rukolou Snadná a chutná úprava těstovin s lososem
Předchozí článek:
Cizrna, zázrak za pár korun. A jde to i bez nadýmání
Další článek:
Jak přesvědčit dítě, aby jedlo svačiny? 3 zásady hravého rodiče