Italský zeleninový salát
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 5754 KJ
- sacharidy
- 90 g
- tuky
- 85 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 42 g
- bílkovina
- 40 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 15 g
- vláknina
- 10 g
- nasycené mastné kyseliny
- 9 g
- cukry
- 5 g
- trans mastné kyseliny
- 3 g
- draslík
- 1,812 g
- fosfor
- 1,344 g
- sůl
- 1 g
- hořčík
- 636 mg
- vápník
- 225 mg
- cholesterol
- 29 mg
- železo
- 26 mg
- mangan
- 12 mg
- zinek
- 11 mg
- sodík
- 10 mg
- měď
- 2 mg
Ingredience
- 1/2 ledového salátu
- hrst černých oliv bez pecek
- 1/2 lilku
- 1 cuketa (malá)
- 6 ks sušených rajčat
- hrst piniových oříšků
- 1/2 citronu
- 1 dcl extra panenského olivového oleje
- sůl
- pepř
- 100 g kuřecích prsou (variantně)
Nástroje
-
kontaktní gril
Postup:
- Ledový salát omyjeme, natrháme na malé kousky a necháme v cedníku okapat.
- Lilek nakrájíme po celé délce na 0,5 cm plátky, položíme na plochu, osolíme a necháme alespoň 5 minut vypotit.
- Cuketu omyjeme a škrabkou z ní odlupujeme tenké plátky, dokud ji takto nenastrouháme celou.
- Olivy necháme vykapat a přepůlíme je.
- Sušená rajčata nakrájíme na menší kousky.
- Na pánvi na sucho zlehka opražíme piniové oříšky.
- Vypocený lilek setřeme papírovým ubrouskem a grilujeme jej doměkka v kontaktním grilu. (Nemáte-li gril, dobře poslouží i vroubkovaná pánev na steaky)
- Je-li cuketa mladá, není potřeba ji tepelně upravovat - chutná báječně nakrájená na jemné plátky - takovou cuketu promícháme s ledovým salátem a servírujeme např. do hlubokých talířů.
- Na zelený základ přidáme olivy a sušená rajčata.
- Z ugrilovaného lilku můžeme vytvořit závitky, nebo aranžujeme dle fantazie.
- Salát posypeme opraženými piniovými oříšky.
- Nakonec salát bohatě zastříkneme olivovým olejem, šťávou z citronu a zlehka opepříme čerstvě namletým pepřem. Salát obsahuje chuťově výrazné suroviny, není potřeba k němu vymýšlet složité zálivky. Takto zlehka okořeněný dá vyniknout jednotlivým chutím.
- Salát můžete servírovat jako samostatný chod. Doplněný například o kuřecí medailonek slouží skvěle jako hlavní jídlo. Nechejte si chutnat!
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Nilský okoun s ratatouille a pečenými bramborami
Kulajda
Rybí krokety
Kuřecí steak s bramborovým gratinem
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.