Italský zeleninový salát

Petrusia
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 2
Příprava: 10 minut
Vaření: 5 minut
Salát protkaný vůněmi a chutí Itálie. Zelenina čerstvá i naložená v té nejlepší kombinaci.
Salát nepotřebuje opulentní zálivky...
Cuketu nastrouhejte na tenké plátky
Lilek potřebuje nasolit a nechat vypotit

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
5754 KJ
sacharidy
90 g
tuky
85 g
mononenasycené mastné kyseliny
42 g
bílkovina
40 g
polynenasycené mastné kyseliny
15 g
vláknina
10 g
nasycené mastné kyseliny
9 g
cukry
5 g
trans mastné kyseliny
3 g
draslík
1,812 g
fosfor
1,344 g
sůl
1 g
hořčík
636 mg
vápník
225 mg
cholesterol
29 mg
železo
26 mg
mangan
12 mg
zinek
11 mg
sodík
10 mg
měď
2 mg

Ingredience

  • 1/2 ledového salátu
  • hrst černých oliv bez pecek
  • 1/2 lilku
  • 1 cuketa (malá)
  • 6 ks sušených rajčat
  • hrst piniových oříšků
  • 1/2 citronu
  • 1 dcl extra panenského olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 100 g kuřecích prsou (variantně)

Nástroje

    kontaktní gril

Postup:

  1. Ledový salát omyjeme, natrháme na malé kousky a necháme v cedníku okapat.
  2. Lilek nakrájíme po celé délce na 0,5 cm plátky, položíme na plochu, osolíme a necháme alespoň 5 minut vypotit.
  3. Cuketu omyjeme a škrabkou z ní odlupujeme tenké plátky, dokud ji takto nenastrouháme celou.
  4. Olivy necháme vykapat a přepůlíme je.
  5. Sušená rajčata nakrájíme na menší kousky.
  6. Na pánvi na sucho zlehka opražíme piniové oříšky.
  7. Vypocený lilek setřeme papírovým ubrouskem a grilujeme jej doměkka v kontaktním grilu. (Nemáte-li gril, dobře poslouží i vroubkovaná pánev na steaky)
  8. Je-li cuketa mladá, není potřeba ji tepelně upravovat - chutná báječně nakrájená na jemné plátky - takovou cuketu promícháme s ledovým salátem a servírujeme např. do hlubokých talířů.
  9. Na zelený základ přidáme olivy a sušená rajčata.
  10. Z ugrilovaného lilku můžeme vytvořit závitky, nebo aranžujeme dle fantazie.
  11. Salát posypeme opraženými piniovými oříšky.
  12. Nakonec salát bohatě zastříkneme olivovým olejem, šťávou z citronu a zlehka opepříme čerstvě namletým pepřem. Salát obsahuje chuťově výrazné suroviny, není potřeba k němu vymýšlet složité zálivky. Takto zlehka okořeněný dá vyniknout jednotlivým chutím.
  13. Salát můžete servírovat jako samostatný chod. Doplněný například o kuřecí medailonek slouží skvěle jako hlavní jídlo. Nechejte si chutnat!

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat