Cizrna, zázrak za pár korun. A jde to i bez nadýmání

Uvařit za pár korun pro celou rodinu, a navíc tak, aby si všichni chutnali, to je sen snad každého amatérského kuchaře. Na rozdíl od mnoha jiných snů, tenhle si splníte snadno - a stačí vám k tomu jediná zázračná surovina.

Neexistuje snad nikdo, kdo by o cizrně neboli římském hrachu v životě neslyšel. Těch, kdo se jí nezalekli a něco z ní alespoň jednou uvařili, už je přitom povážlivě méně.

A je to škoda. Cizrna je totiž skutečným splněným snem všech kuchařů, fandů zdravé výživy i sportovců. Důvodů je přitom hned několik.

1.

Její složení už snad nemůže být lepší: zahrnuje snad všechny vitaminy, které existují, a navrch i minerální látky a více železa než jiné druhy luštěnin.

2.

Je výborným zdrojem bílkovin. Takže nechutná-li vám maso, zkuste to s cizrnou.

3.

Kromě bílkovin obsahuje i vysoký obsah zdravých tuků, které potřebujeme pro správnou funkci hormonálního systému, a vlákninu, která přispívá ke správné funkci trávicího traktu.

ČTĚTE TAKÉ: Jezte tuky, budete zdraví. Opravdu nám lékaři lhali?
4.

Cizrna na talíři výrazně snižuje možnost, že onemocníte některou z civilizačních chorob: obezitou počínaje a rakovinou tlustého střeva konče.

5.

A bonus pro dámy: díky svému složení prospívá cizrna k udržení jemné a zdravé pokožky.

Bez nadýmání? Jak cizrnu správně uvařit

Stejně jako jiným luštěninám, i cizrně prospěje, pokud ji před vařením namočíte do vody. Nechcete-li, aby byla tvrdá a obtížně stravitelná, dejte tomu skutečně čas a namočte ji alespoň na 10 až 15 hodin.

Samotné vaření do měkka vám pak zabere přibližně hodinu v papiňáku nebo dvě až tři hodiny v obyčejném hrnci. Ano - pokud si říkáte, že cizrna nepatří zrovna k bleskovkám na talíři, máte pravdu, ale věřte, že se trpělivost při vaření vyplatí. Má pak příjemně oříškovou chuť a máslovou konzistenci.

Bez nadýmání? Jde to. Stejně jako u jiných luštěnin pomůže, budete-li cizrnu vařit s bylinkami, jako je oregano, majoránka nebo třeba libeček.

Máte-li obzvlášť citlivé trávicí ústrojí, můžete jít ještě dál. Protože nejvíce nadýmavých látek obsahují slupky cizrny, můžete je oloupat. Zní to jako mravenčí práce, my pro vás ale máme trik, jak na to jednoduše.

Postup je podobný jako třeba u rajčat. Uvařenou cizrnu sceďte a ještě v cedníku hned zchlaďte ledovou vodou, jemná slupka se pak začne odlupovat. Zopakujte to ještě několikrát, nakonec rukama promíchejte cizrnu a slupky se samy oddělí - pak už stačí jen zalít vodou, počkat, až slupky vyplavou na povrch, a odstranit je. 

Nejlepší recepty z cizrny

Zřejmě nejznámějším receptem z cizrny je takzvaný hummus, který navzdory svému názvu chutná výborně, nebo kuličky falafel. Mimochodem - na Balkáně prý přidávali kuličky pražené cizrny i do kávy. Prý pro lepší chuť.

60 min. 1
Cizrnový hummus Cizrnový hummus - výborná, zdravá pomazánka z cizrny
10 min. 1
Teplý cizrnový salát Může být i studený, nenechte se omezovat, uvidíte sami která varianta vám víc zachutná.
30 min.
Zeleninové ragú s kuskusem Zdravý lehký oběd nebo večeře do horkých dnů
15 min.
Fregola sarda se sušeným rajčaty Velmi zajímavá těstovina, původem ze Sardínie - v mé úpravě s cizrnou, rajčaty a prosciuttem
Předchozí článek:
7 potravin, na které při velkém nákupu nesmíte zapomenout
Další článek:
Salmonelózy se nemusíte bát. Stačí dodržovat pár pravidel