Skoro jako na dovolené. Uvařte si jako Bulhaři, Italové nebo Španělé

Nikam se letos nechystáte, nebo už naopak máte dovolenou za sebou? Připomeňte si cizokrajné chutě a vůně dálek. Skoro nic k tomu nepotřebujete. Stačí kuchyň a trocha času.

Chuťová paměť” funguje spolehlivěji než fotografie. Není divu, že vám horké kakao a chleba s máslem tolik připomínají dětství u babičky a univerzální hnědá omáčka” vás zase neomylně vrátí zpět do školních let.  

A podobně si můžete vyvolat i vzpomínky na dovolenou. Ke každé oblíbené dovolenkové destinaci totiž neodmyslitelně patří i dobré jídlo.

Bulharsko: skutečný šopský salát není šopák”

Bulharskou gastronomii nejvíc ovlivnily sousední Turecko a Řecko, není proto divu, že si vzala to nejlepší z obou kuchyní. Bulhaři milují jogurty, ryby a libové maso, mají rádi skopové a bílé mouce se spíš vyhýbají.

Chcete-li si doma připomenout pravé bulharské chutě, připravte si typický šopský salát. Salát, jehož jméno pochází ze šopského etnika z oblasti bulharsé Sofie, se sice zabydlel v celé Evropě, ten pravý bulharský se ale od typického českého šopáku” liší.

Může za to jediná ingredience: kromě rajčat, okurky, papriky a balkánského sýru totiž Bulhaři do šopského salátu přidávají i čubricu, která chutná po saturejce nebo oreganu. Chcete-li, přidejte do salátu i čerstvou cibuli, salát nakonec ozdobte jednou černou olivou. Hotovo!

ČTĚTE TAKÉ: Jak připravit pravý bulharský tarator?

Itálie: pravá pizza vyžaduje trpělivost

Itálie, to jsou těstoviny, kvalitní víno - a samozřejmě pizza. Tu pravou italskou zvládnete upéct i doma, jen budete potřebovat trochu trpělivosti.

Tradiční italské těsto na pizzu uhnětete ze čtyř základních surovin: mouky, vody, soli a droždí. Na dva hrnky mouky budete potřebovat přibližně jeden hrnek vody. Po smíchání všech ingrediencí nechte těsto 24 hodin odležet v lednici a teprve poté z něj vyválejte tenkou placku.

Místo rajčatového základu nikdy nepoužívejte kečup. Chcete-li si pochutnat opravdu italsky, na česneku zpěňte nakrájenou mrkev a cibuli, poté přidejte nakrájená loupaná rajčata (klidně z plechovky) a nechte vařit asi 30 minut, dokud nejsou všechny přísady důkladně rozvařené (případně je ještě trochu rozmačkejte). Osolte, opepřete, podle chuti oslaďte, a jakmile omáčka zchladne, vmíchejte bazalkovo-česnekový olivový olej.

Těsto pomazané omáčkou poklaďte mozzarelou a zeleninou, případně čímkoliv, co máte rádi. Pečte v horkovzdušné troubě přibližně 10 minut na 300 stupňů.

Španělsko: jedna paella, mnoho variant

Ve španělské kuchyni se sbíhají arabské, židovské i francouzské vlivy. Stejně jako jinde ve Středomoří, ani ve Španělsku se neobejdou bez kvalitního olivového oleje, česneku, cibulí, rajčat a papriky. Španělskou specialitou jsou šafrán a kmín (obojí Španělé odkoukali od Arabů).

Zřejmě nejslavnějším španělským jídlem je paella, kterou jednoduše připravíte i doma - a stačí vám k tomu jen pár surovin. Jakmile navíc pochopíte základní prncip, můžete paellu podle libosti obměňovat - podle toho, které suroviny zrovna máte doma.

V hluboké pánvi na olivovém oleji orestuje nadrobno nasekaný česnek, na kousky pokrájené maso (kuřecí nebo hovězí), opepřete, osolte a restujte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, čerstvý tymián, špetku šafránu, papriky a konzervu rajčat. Promíchejte a přidejte syrovou kulatozrnnou rýži.

Zalijte kuřecím vývarem, přiveďte k varu a následně oheň stáhněte. Přiklopte pokličkou a duste asi 20 minut, dokud se vývar nevsákne. Přibližně v polovině dušení můžete přidat krevety a slávky.

Česko: špekáček jako od táboráku

Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na ty z vás, kdo dávají přednost tuzemské dovolené. Koneckonců - co se vyrovná poetice českých rybníků, dobré společnosti a praskajícímu ohni?

Kouzlo večerů strávených u táboráku si můžete připomenout i doma. Klasický špekáček si připravíte v troubě (nezapomeňte ho předtím nakrojit do “kašpárka”) - jen pozor, během pečení bude pouštět tuk, počítejte s tím.

V troubě zvládnete vyrobit i typickou bramboru v popelu. Vezměte větší brambor, důkladně ho omyjte, propíchněte na několika místech vidličkou a důkladně zabalte ho alobalu. Ve vyhřáté troubě pečte alespoň hodinu.

Další varianty slavných receptů

60 min. 1
Křupavá křidélka s šopským salátem a bagetkou Není nad chuť křupavého masa, zeleniny i bagetky. Je to všem dostupná a dobrá rychlovka.
15 min.
Pizza na pánev Bleskovka co dům dal, a navíc jednoduše připravená přímo na pánvi
50 min.
Paella Moře,moře ... Dovolená i doma :)
Předchozí článek:
Jídlo, které ochladí. Tradiční čínská medicína pomůže (nejen) v létě
Další článek:
3 chyby, které (zřejmě) děláte v kuchyni