Jídlo, které ochladí. Tradiční čínská medicína pomůže (nejen) v létě

Je vám horko a zmrzlina ani studené pití nepomáhají? Ani nemohou. Nechte se raději inspirovat tradiční čínskou medicínou.

To, že byste měli to, co jíte, přizpůsobit ročnímu období, samozřejmě není žádná novinka. Vaše tělo si v létě samo řekne o něco lehčího” a chuť na knedlíky si raději nechává na zimu.

Číňané v tom ale dokázali jít ještě dál. Tradiční čínská medicína se totiž na jídlo nedívá z hlediska obsahu bílkovin, sacharidů a tuků a dokonce ani nepočítá kalorie.

Vystačí si s rozlišováním dvou protikladných a vzájemně se doplňujících energií jin a jang, s příslušností potravin k jednotlivým elementům (dřevo, oheň, vzduch, země, voda) a - což je pro nás v tuto chvíli nejdůležitější - s termickým působením potravin.

ČTĚTE TAKÉ: Studené polévky ochladí i osvěží

Chladivé, zahřívající a neutrální potraviny

Jak to funguje? Podle čínské medicíny můžeme potraviny rozdělit do tří skupin: na ty, které tělo zahřívají, na ty s ochlazujícími účinky a na potraviny neutrální. A překvapivě to vůbec nemusí souviset s tím, zda je daná potravina sama horká, nebo chladná (například horký zelený čaj vaše tělo spolehlivě ochladí).

Číňané věří, že pochopíte-li, jak jednotlivé potraviny termicky působí, pomůže vám to v mnoha oblastech života. Například lidé, které trápí nadměrné pocení, by měli zahřívající potraviny omezit, naopak ti, kdo chtějí zhubnout, by jich měli spíše přidat (zahřátý organismus lépe spaluje tuky).

Chladí Zahřívají Neutrální
Mléčné výrobky tvaroh, kefír, zakysané mléko, kysaná smetana kozí a ovčí mléko a sýry, plísňový sýr máslo, kravské mléko, sladká smetana
Zelenina ředkvičky, bílá ředkev, mangold, čekanka, hlávkový salát, rajčata, cuketa, špenát, květák, brokolice, lilek, avokádo cibule, pórek, křen, česnek, dýně, petržel, růžičková kapusta zelené fazole, hrášek, dýně, mrkev, brambory, kedluben, červené zelí, tuřín, bílé zelí, kopřiva, ledový salát, polní salát, červená řepa
Ovoce rybíz, jahoda, brusinka, kyselé jablko, citron, mandarinka, pomeranč, grepy angrešt, borůvky, hrozny, ananas, kiwi, žlutý meloun, kaki, mango, červený meloun, banán broskve, meruňky, třešně, švestky, granátové jablko, sušená jablka ostružiny, maliny, sušené datle a fíky
Maso  králík, kaviár, krabi drůbeží, skopové, grilovaná masa, zvěřina, hovězí játra a ledvinky, garnát, úhoř, humr, treska, langusta, sardel, platýz, tuňák, uzené druhy ryb, šunka, uzené a sušené maso vepřové, hovězí, telecí, husa, krůta, křepelka, okoun, pstruh, kapr, losos
Nápoje zelený čaj, ibiškový čaj, meduňkový čaj, mátový čaj, šampaňské, bílé víno, pivo, jablečná a hrušková šťáva, minerální voda káva, medovina, vysokoprocentní alkohol, kokosové mléko čaj pu-erh, černý čaj, šípkový čaj, hroznová šťáva
Ostatní pšenice, pšeničné klíčky, výhonky sóji, žampiony, hrách, tofu, olivový olej jáhly, oves, kukuřice, polévky, omáčky, vejce, sojová omáčka, hořčice, vlašské a burské oříšky, většina koření čočka, sojové boby, hlíva ústřičná, houby shitake, oregano, kakao, lískové ořechy
ČTĚTE TAKÉ: CO JÍST V LÉTĚ? LETNÍ JÍDELNÍČEK NEMUSÍ BÝT JEN SALÁT

Letní jídelníček podle čínské medicíny

Trápí-li vás horko, zkuste místo klimatizace sáhnout spíš po syrové zelenině, jako jsou rajčata, cuketa nebo avokádo. Omezte tuky, koření a sůl a místo kávy si v létě dopřejte zelený nebo mátový čaj, spolehlivě vás ochladí. Pokud můžete, vyhněte se ledovým nápojům - paradoxně vám v horku příliš nepomohou.

Do jídelníčku zařaďte také obilniny, luštěniny, špenát a červenou řepu. Používáte-li koření, v létě zvolte oregano a muškát.

Nejlepší asijské recepty:

10 min. 1
Asijské rýžové nudle se zeleninou a houbami shiitake Lehká, pikantní záležitost nejen pro vegetariány
10 min. 1
Soba nudle se zeleninou a houbami Pohankové nudle, zelenina a sojová omáčka - tato kombinace zkrátka funguje
90 min. 1
Bůček na asijský způsob zjistíme, že bok se dá jíst i jinak než upečený
15 min. 1
Čínské nudle s kuřecími kousky Klasická kombinace na čínu - maso , zelenina , nudle. Chutné a snadné.
140 min.
Asijská žebírka Masíčko na kosti ve sladko-pálivé omáčce
Předchozí článek:
3 „nezdravé” potraviny, které vám ve skutečnosti neškodí
Další článek:
Skoro jako na dovolené. Uvařte si jako Bulhaři, Italové nebo Španělé