Krkovice s pečenými bramborami a omáčkou Alfredo
MartinSložení porce
- energie
- 3760 KJ
- tuky
- 72 g
- bílkovina
- 59 g
- nasycené mastné kyseliny
- 29 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 16 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 2 g
- sacharidy
- 2 g
- trans mastné kyseliny
- 1 g
- fosfor
- 311 mg
- draslík
- 296 mg
- cholesterol
- 197 mg
- vápník
- 77 mg
- hořčík
- 45 mg
- sodík
- 4 mg
- železo
- 2 mg
- zinek
- 1 mg
Ingredience
- 1kg krkovice (4x250 g silnější plátky)
- 100 g máslo
- 100 g parmazán
- 100 ml smetana
- 50 ml extra virgin olivový olej
- 2 česnek
- sůl
- pepř
Postup:
- Osolíme a opepříme krkovici a necháme chvliku odpočinout.
-
Na středně rozpálenou pánev dáme pár kapek olivového oleje (ne příliš mnoho), vložíme krkovice a opékáme z každé strany asi 2 – 3 minuty. Ke konci přidáme třetinu studeného másla a až začne pěnit, vezmeme lžíci a pěnou z másla steak párkrát přelijeme - tzv glazujeme.
-
Přeložíme steaky na pekáček a přidáme do trouby na cca 4 minuty..170 °C
-
Na pánev vložíme zbytek másla a necháme rozpustit a přidáme nasekaný česnek. Pozor, pouze na mírném plameni, aby nezhořkl. Po chvilce vlijeme smetanu a společně přivedeme k varu.
-
V okamžiku, kdy se smetana začne pomalu vařit, přidáme nastrouhaný parmazán, odstavíme z ohně a dobře promícháme. Přidáme čerstve mletý pepř a špetičku soli. Se solí opatrně, parmazán je docela slaný.
-
Steaky necháme dvě minutky odpočinout a nakrájíme přes vlákna na silnější plátky a předěláme na talíře a přelijem smetanovou omáčkou.
- Podáváme s různými druhy těstovin nebo s bramborami.