Pečené vepřové maso se špenátem

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 90 minut
Celkově: 90 minut
Pečené vepřové maso se špenátem - stará dobrá česká klasika

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2604 KJ
tuky
47 g
bílkovina
39 g
mononenasycené mastné kyseliny
22 g
nasycené mastné kyseliny
16 g
sacharidy
7 g
vláknina
4 g
polynenasycené mastné kyseliny
4 g
draslík
1,436 g
lepek
1 g
cukry
1 g
fosfor
306 mg
sodík
151 mg
vápník
150 mg
cholesterol
142 mg
hořčík
121 mg
železo
8 mg
zinek
8 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 400 g mraženého listového špenátu
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml smetany
  • Pečené vepřové

  • 800 g vepřové krkovice ( nebo plece )
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 1/2 polévkové lžíce hladké mouky

Postup:

  1. Špenát:

  2. Cibuli a česnek nasekáme na drobno.
  3. V kastrolu rozpustíme máslo a na středním ohni zpěníme cibulku s česnekem.
  4. Vhodíme vymačkaný, rozmrazený špenát a chvíli společně podusíme.
  5. Osolíme, opepříme a nalijeme smetanu a opět krátce povaříme.

  6. Máme hotovo. Na talíř dáme špenát, upečené maso a bramborové knedlíky.

Pečené vepřové:

  1. Vepřové maso - v tomto receptu je použita plec, ovšem můžeme péci i z boku či krkovice - nakrájíme na větší kostky, cca 2 na porci.
  2. Osolíme, opepříme, okmínujeme, přidáme nasekaný česnek a na proužky nakrájenou cibuli. Promícháme a necháme odležet, ideálně přes noc v lednici, ale alespoň 1 hodinu.
  3. Maso přendáme se vším, v čem bylo naloženo na pekáček, před tím, než dáme maso do trouby, necháme ho půl hodinky při pokojové teplotě.
  4. Přidáme lžíci sádla a dáme péci - 160 °C 40 minut pod pokličkou.
  5. Pokličku odstraníme. Maso otočíme, zvedneme teplotu v troubě na 180 °C a pečeme dalších deset minut. Zase obrátíme a pečeme dalších deset minut. Občas přelijeme výpekem a tento postup opakujeme, dokud maso není měkké a upečené do zlatova. Poklička nám pomohla, aby maso dříve změklo a nevysušilo se a pečení bez pokličky při vyšší teplotě dodá masu barvu a kůrčičku.
  6. Až je maso měkké, odděláme ho stranou a udržujeme v teple - přikryté.
  7. Výpek z pekáčku stěrkou přemístíme do kastrolku, případně, což je asi lepší verze - přemístíme pekáček na sporák na střední oheň, šťávu vydusíme až zůstane jen sádlo, nasypeme trochu hladké mouky, dobře zarestujeme do hněda.
  8. Zalijeme trochou studené vody, raději méně a postupně přidávat jak to houstne. Za stálého míchání přivedem k varu, ochutnáme, popřípadě dosolíme. Pár minut provaříme a máme parádní šťávičku s chutí pečeného masa. Lze to samozřejmě i bez mouky, jen přidáním vody a odglazováním, čili odvařením napečenin.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat