Exotická čočková polévka
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 970 KJ
- sacharidy
- 25 g
- bílkovina
- 9 g
- tuky
- 6 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 4 g
- cukry
- 2 g
- vláknina
- 1 g
- draslík
- 395 mg
- fosfor
- 104 mg
- vápník
- 60 mg
- hořčík
- 36 mg
- sodík
- 7 mg
- železo
- 2 mg
Ingredience
- hrnek červené čočky
- 2 středně velké brambory
- 1 větší mrkev
- 2 rajčata
- 3 stroužky česneku
- 1,5 l zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- 1 polévková lžíce kurkumy
- čerstvý zázvor
- chilli
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- trocha bylinek na ozdobu (hladkolistá petržel)
Nástroje
-
tyčový mixér
- Brambory a mrkev oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli oloupeme a nakrajíme nadrobno. Česnek oloupeme a dva ze tří stroužků nakrájíme na silnější plátky.
- Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Červenou čočku propláchneme studenou vodou.
- Cibulku s česnekem osmahneme v hrnci na oleji do zlatova. Zasypeme kurkumou a ještě chvíli restujeme. Důkladně mícháme, aby se koření nepřipálilo a necháme vůně hezky prodýchat.
- Přidáme nakrájenou zeleninu - brambory, mrkev, rajčata a přisypeme také čočku.
- Zalejeme zeleninovým vývarem, přivedeme k varu. Polévku necháme probublávát na mírném plameni cca 15-20 minut, dokud není všechna zelenina měkká. 7. Pokud pracujete s červenou čočkou poprvé, nelekejte se - za tuto dobu se vám jistojistě rozvaří - stane se tak vždy, a proto je skvělá právě do krémových polévek, které se mixují.
- Ke konci vaření přidáme prolisovaný stroužek česneku a trochu najemno nastrouhaného zázvoru. Polévka tím získá skvělou, lehce pikantní a orientální chuť.
- Stáhneme z plamene a tyčovým mixérem mixujeme dohladka.
- Kdo nemá rád zcela krémové polévky, může 1/3 odebrat, rozmixovat zbývající část a zpět vrátit nerozmixovanou část. Polévka tak bude lehce hrudkovitá a získá jinou strukturu. Pokud je polévka příliš hustá, doředíme zlehka vodou.
- Po rozmixování můžeme ještě dochutit čerstvě mletým pepřem a chilli.
- Podáváme s krutony z opečeného pečiva, zasypané bylinkami (např. snítkou petrželové nati)
Pozn.
- Červená čočka je skvělá hned z několika důvodů - patří mezi luštěniny, které není potřeba předem namáčet, urychlí vám tak dobu přípravy.
- Je již vyloupaná, takže nenadýmá jako jiné luštěniny. Je plná vlákniny a skvěle zasytí, nebojte se ji tedy podávat jako hlavní chod, nebo při redukční dietě.
- Červená čočka je také oblíbená kvůli svému vysokému obsahu železa a manganu.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Soba nudle se zeleninou a houbami
Bůček na asijský způsob
Špagety Aglio olio a peperoncino
Krůtí medailonky s chedarovou omáčkou
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.