Exotická čočková polévka

Petrusia
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 6
Příprava: 10 minut
Vaření: 20 minut
I v české kuchyni může vzniknout exotické jídlo - červená čočka a kurkuma jsou jeho základem.
Polévka chutná skvěle s krutony z pečiva
Podle chuti dokořeňte pepřem nebo chilli
Exotická polévka vznikne během pár minut
Červená čočka má množství báječných vlastností

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
970 KJ
sacharidy
25 g
bílkovina
9 g
tuky
6 g
mononenasycené mastné kyseliny
4 g
cukry
2 g
vláknina
1 g
draslík
395 mg
fosfor
104 mg
vápník
60 mg
hořčík
36 mg
sodík
7 mg
železo
2 mg

Ingredience

  • hrnek červené čočky
  • 2 středně velké brambory
  • 1 větší mrkev
  • 2 rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 1 polévková lžíce kurkumy
  • čerstvý zázvor
  • chilli
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • trocha bylinek na ozdobu (hladkolistá petržel)

Nástroje

    tyčový mixér
  1. Brambory a mrkev oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli oloupeme a nakrajíme nadrobno. Česnek oloupeme a dva ze tří stroužků nakrájíme na silnější plátky.
  2. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky.
  3. Červenou čočku propláchneme studenou vodou.
  4. Cibulku s česnekem osmahneme v hrnci na oleji do zlatova. Zasypeme kurkumou a ještě chvíli restujeme. Důkladně mícháme, aby se koření nepřipálilo a necháme vůně hezky prodýchat.
  5. Přidáme nakrájenou zeleninu - brambory, mrkev, rajčata a přisypeme také čočku.
  6. Zalejeme zeleninovým vývarem, přivedeme k varu. Polévku necháme probublávát na mírném plameni cca 15-20 minut, dokud není všechna zelenina měkká. 7. Pokud pracujete s červenou čočkou poprvé, nelekejte se - za tuto dobu se vám jistojistě rozvaří - stane se tak vždy, a proto je skvělá právě do krémových polévek, které se mixují.
  7. Ke konci vaření přidáme prolisovaný stroužek česneku a trochu najemno nastrouhaného zázvoru. Polévka tím získá skvělou, lehce pikantní a orientální chuť.
  8. Stáhneme z plamene a tyčovým mixérem mixujeme dohladka.
  9. Kdo nemá rád zcela krémové polévky, může 1/3 odebrat, rozmixovat zbývající část a zpět vrátit nerozmixovanou část. Polévka tak bude lehce hrudkovitá a získá jinou strukturu. Pokud je polévka příliš hustá, doředíme zlehka vodou.
  10. Po rozmixování můžeme ještě dochutit čerstvě mletým pepřem a chilli.
  11. Podáváme s krutony z opečeného pečiva, zasypané bylinkami (např. snítkou petrželové nati)

Pozn.

  • Červená čočka je skvělá hned z několika důvodů - patří mezi luštěniny, které není potřeba předem namáčet, urychlí vám tak dobu přípravy.
  • Je již vyloupaná, takže nenadýmá jako jiné luštěniny. Je plná vlákniny a skvěle zasytí, nebojte se ji tedy podávat jako hlavní chod, nebo při redukční dietě.
  • Červená čočka je také oblíbená kvůli svému vysokému obsahu železa a manganu.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat