Soba nudle se zeleninou a houbami

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 10 minut
Pohankové nudle, zelenina a sojová omáčka - tato kombinace zkrátka funguje

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
23087 KJ
sacharidy
275 g
bílkovina
42 g
tuky
13 g
vláknina
4 g
mononenasycené mastné kyseliny
4 g
cukry
3 g
polynenasycené mastné kyseliny
2 g
sůl
2 g
nasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
649 mg
fosfor
329 mg
hořčík
148 mg
vápník
101 mg
sodík
8 mg
železo
5 mg
mangan
3 mg
zinek
2 mg
měď
1 mg

Ingredience

  • 300g soba nudlí
  • 1 mrkev
  • svazek jarních cibulek
  • 1 hrst klíčků mungo
  • 20 g zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • 300g hlívy ústřičné
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička Solamylu
  • 1 lžička sezamu
  • 150 ml saké
  • sůl
  • pepř
  • hrst koriandru
  • 2 lžíce oleje (ideálně arašídového)

Postup:

  1. Nudle uvaříme v osolené vodě 4 - 6 minut a propláchneme studenou vodou.
  2. Hlívu natrháme na větší kousky - jde to velmi dobře.
  3. Na pánvi na zhruba polovině oleje opečeme hlívu do zlatova.
  4. Přihodíme česnek, chilli a zázvor, vše nasekané na drobno. Zhruba minutu společně opékáme.
  5. Bílé části jarní cibulky nakrájíme na nudličky - zelené si necháme na závěr na posypání hotového pokrmu.
  6. Mrkev nakrájíme na nudličky nebo ji můžeme případně naškrabat škrabkou na zeleninu. Vypadá to docela zajímavě a účel to splní.
  7. Do pánve přidáme zbytek oleje, dále pak nakrájenou cibulku a mrkev a vše společně chvilku opékáme - poměrně zprudka. Osolíme a opepříme. Se solí ovšem opatrně, protože sojová omáčka je poměrně slaná a výsledný pokrm nám dochutí.
  8. Zhruba po dvou minutách zeleninu s houbami z pánve vytáhneme děrovanou naběračkou stranou.
  9. Přisypeme cukr, nalijeme víno, ocet a sojovou omáčku a necháme chvilku společně vařit. Vařením omáčku částečně zredukujeme.
  10. Solamyl rozmícháme v 1 dcl vody a vlijeme do omáčky. Promícháme - omáčka ihned zhoustne.
  11. Vrátíme zpět do omáčky zeleninu s houbami a společně velmi krátce povaříme. Jen asi minutu, omáčka by delším vařením mohla opět zřídnout.
  12. Ochutnáme a dochutíme solí, pepřem a sojovou omáčkou. Popřípadě dle chuti i cukrem a rýžovým octem.
  13. Uvařené nudle dáme na prohřátí na chviličku do omáčky, společně s výhonky mungo a koriandrem. Výhonky mungo dáváme až na úplný závěr, rychle se totiž rozvaří, takže stačí opravdu jen prohřát. Ihned servírujeme.
  14. Při podávání posypeme zelenou cibulkou nakrájenou na kolečka a sezamovým semínkem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Mohlo by vás zajímat

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.