Vanilkové rohlíčky

Jiřinka
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 30
Příprava: 30 minut
Vaření: 45 minut
Celkově: 135 minut
Vanilkové rohlíčky - tradiční vánoční cukroví

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
600 KJ
sacharidy
16 g
cukry
8 g
tuky
7 g
mononenasycené mastné kyseliny
3 g
nasycené mastné kyseliny
3 g
lepek
1 g
bílkovina
1 g
fosfor
43 mg
draslík
38 mg
cholesterol
25 mg
vápník
13 mg
hořčík
8 mg
sodík
1 mg

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru (na těsto)
  • 200 g másla
  • 100 g lískových oříšků
  • 2 žloutky
  • 200 g moučkového cukru (na obalení)
  • 1 vanilkový cukr

Vanilkové rohlíčky nesmí chybět na vánočním stole! Tak do toho:

  1. Začneme tím, že si připravíme lískové ořechy: celé lískové ořechy si nejdříve na pánvi opražíme tak dlouho, dokud se slupka nezačne loupat. Potom slupku odrobíme promnutím v dlaních, nebo je dáme do misky, zavřeme jí a klepeme s ní až se slupka odrobí. Pak ořechy nastrouháme.
  2. Na vál si dáme prosátou mouku, moučkový cukr, změklé máslo, žloutky a nastrouhané lískové ořechy. Vše zpracujeme v hladké těsto a dáme odpočinout do lednice na hodinu.
  3. Připravíme si 2 plechy s pečícím papírem a zahřejeme troubu na 180 stupňů.
  4. Těsto si rozdělíme na 4 díly a z každého uděláme váleček o průměru 3 cm, který nožem nakrájíme na 5 mm proužky, z kterých v dlani ušoulíme váleček, ze kterého na plechu vytvarujeme rohlíček. Rohlíčků naděláme plný plech a dáme na 10 až 15 minut péct, podle trouby.
  5. Upečené ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, který jsme si smíchali s vanilkovým cukrem v misce. Z jedné dávky je tak 50 ks rohlíčků.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat