Kreolské kuře

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 40 minut
Celkově: 60 minut
žhavá chuť kreolské kuchyně

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3078 KJ
sacharidy
79 g
bílkovina
56 g
tuky
16 g
cukry
9 g
nasycené mastné kyseliny
3 g
vláknina
3 g
draslík
2,943 g
sůl
1 g
vápník
726 mg
fosfor
474 mg
hořčík
171 mg
železo
16 mg
sodík
10 mg
mangan
5 mg
zinek
4 mg
měď
1 mg

Ingredience

  • 4 kuřecí stehna (nebo celé kuře)
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 cibule
  • 3 jarní cibulky
  • 3 řapíky celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 400 g drcených rajčat v konzervě
  • 1 lžíce kreolského koření
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 1 citron
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 lžička kreolského koření
  • sůl
  • pepř
  • Zeleninová rýže

  • 280g rýže Parbolaid
  • 600ml zeleninový vývar
  • 1 mrkev
  • 1 řapík celeru
  • 1 červená cibule
  • 1 bílá cibule
  • hrst zelené petrželky
  • 1 lžíce přepuštěného másla

Postup:

  1. Kuře naporcujeme na čtvrtky, z obou stran osolíme, opepříme a posypeme kajenským pepřem. (Pokud chceme, aby měl ckaždý stejnou porci, koupíme pouze stehna. Ale tento pokrm se dá připravit i ze stehen vykostěných nebo prsíček). Zakápneme citronem a necháme odležet.
  2. Celer, cibuli a papriku nakrájíme kostičky.
  3. Kuře orestujeme na pánvi na polovině máslo do zlatova z obou stran a odděláme stranou.
  4. Přidáme do pánve zbytek másla, vhodíme nakrájenou zeleninu a společně chvilku restujeme.
  5. Nasypeme cukr, veškeré koření i bylinky a necháme zkaramelizovat.
  6. Nalijeme konzervu rajčat a horký vývar a přivedeme k varu.
  7. Dochutíme solí a kajenským pepřem dle chuti. Můžeme ještě přidat šťávu z citronu.
  8. Kuře přendáme na pekáček, zalijeme omáčkou a dáme péct do trouby na 170 °C cca 35 minut. Do měkka.
  9. Můžeme servírovat se zeleninovou rýží.

Zeleninová rýže:

  1. V kastrolu rozehřejeme polovinu másla. Bílou cibuli nakrájíme na drobno a orestujeme do sklovata.
  2. Nasypeme rýží a společně ještě chvilku restujeme. ¨
  3. Zalijeme horkým vývarem, (jen asi půl centimetru až centimetr nad okraj rýže)přivedeme k varu, zmírníme plamen a zvolna vaříme popd pokličkou za občaného míchání,než se vývar zarovná s hladinou rýže.
  4. Pak přendáme do trouby vyhřáté na 160°C a pečeme min 15 - 20 minut.
  5. Mezitím si celer, mrkev a červenou cibuli nakrájíme na drobné kostičky - mrkev můžeme nastrouhat na hrubo - a na zbytku másla opečeme do zlatova. Začneme mrkví, pak celer a cibule. Zalijeme zbytkem vývaru, jen trochu, a necháme chvilku povařit.
  6. Rýži vytáhneme, vidličkou prokypříme, přidáme opečenou zeleninu s troškou vývaru, promícháme a nechámne pod pokličkou ještě 10 minut v pootevřené troubě dojít.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat