Křehký ořechový koláč s jablky a hruškami

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 16
Příprava: 20 minut
Vaření: 35 minut
Veganská varianta koláče plného ořechů a ovoce. Rychlý a delikátní, doplněný křupavou drobenkou.
Křehký ořechový koláč s jablky a hruškami
Těsto vetlačte prsty do formy a udělejte okraj.
Jablka a hrušky oloupejte a nakrájejte nadrobno.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
739 KJ
sacharidy
17 g
tuky
10 g
cukry
7 g
vláknina
3 g
mononenasycené mastné kyseliny
3 g
bílkovina
3 g
nasycené mastné kyseliny
2 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
trans mastné kyseliny
1 g
draslík
295 mg
fosfor
90 mg
hořčík
59 mg
vápník
31 mg
mangan
7 mg
železo
5 mg
sodík
4 mg

Ingredience

    Na korpus:

  • 50 g Alsanu (nebo kokosového oleje)
  • 100 g jemné špaldové mouky
  • 100 g mandlí namletých
  • 0,04 l rumu (Captain Morgan)
  • lžíce kyselejší domácí meruňkové marmelády
  • Na ovocnou směs:

  • 4 menší hrušky
  • 3 vetší červená jablka
  • šťáva z půl citronu
  • špetka soli
  • špetka citronové kůry
  • 4 polévkové lžíce rýžového sirupu (nebo javorového)
  • polévková lžíce skořice
  • 2 špetky muškátového květu
  • Na posypku:

  • 50 g jemně mletých ovesných vloček
  • 50 g mandlí namletých
  • 40 g Alsanu
  • lžíce třtinového cukru

Příprava korpusu

  1. Navážené mandle namelte nebo rozmixujte.
  2. V míse je smíchejte se špaldovou moukou a s rozpuštěným Alsanem (nebo kokosovým olejem).
  3. Přidejte rum (Captain Morgan).
  4. Osolte špetkou soli a přidejte citronovou kůru.
  5. Oslaďte jednou lžící rýžového sirupu (nebo javorového).
  6. Zpracujte těsto v míse (nejlépe rukama) v kompaktní hmotu.
  7. Těsto vetlačte prsty do dortové formy tak, aby bylo rozprostřeno stejnoměrně, a v okrajích se trochu zvyšovalo - udělal se okraj.
  8. Korpus dejte na chvíli odpočinout do lednice.

Příprava ovocné směsi

  1. Jablka a hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky. Jedno jablko nastouhejte nahrubo a vmíchejte do směsi.
  2. Zastříkněte ovoce šťávou z citronu a okořeňte skořicí a muškátem. Díky muškátovému květu získá koláč decentně pikantní chuť.
  3. Oslaďte dle chuti - já sladila 3 lžícemi rýžového sirupu.

...a pečeme koláč

  1. Do vyhřáte trouby na 200° vložte korpus a pečte 5 minut.
  2. Poté korpus vytáhněte a potřete jej marmeládou.
  3. Na takto připravený korpus vylijte ovocnou směs a rovnoměrně ji rozprostřete.
  4. Opět vložte do trouby a nechejte 10 minut zatáhnout.

Zbývá už jen drobenka

  1. V mezičase si v misce připravte drobenku - smíchejte všechny ingredience a prsty zpracujte do drobivé směsi.
  2. Drobenku rozprostřete rovnoměrně na koláč, zlehka přimáčkněte.
  3. Vložte zpět do trouby a pečte na 170° dalších cca 20 minut, dokud nebude na povrchu drobenka krásně zlatohnědá.

Koláč nejlépe chutná čerstvý, klidně vlažný. Ti, co netrvají na veganské verzi, mohou koláč dozdobit třeba šlehačkou, nebo utřeným tvarohem. Není to ale nutné. Koláč sám obsahuje zdravé tuky z oříšků, pokud se při přípravě vyhnete rafinovaným cukrům a zvolíte zdravější sirupy, můžete ho zařadit i do dietního jídelníčku.


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat