Celozrnné ořechové čokocookies

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 25
Příprava: 20 minut
Vaření: 10 minut
Sušenka, nebo ořechová nálož? Zámořská sladkost, která u nás zdomácněla. Jde ji upéct lehce a kupovanou už nebudete chtít.
Namáčené v mléce jsou nejlepší
Zdravé tuky v oříšcích jsou na sušenkách nejlepší
Celozrnná/chlebová mouka jsou alternativou hladké

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
613 KJ
sacharidy
14 g
tuky
8 g
cukry
6 g
nasycené mastné kyseliny
3 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
bílkovina
2 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
216 mg
fosfor
145 mg
hořčík
58 mg
vápník
39 mg
cholesterol
19 mg
sodík
3 mg
železo
1 mg
mangan
1 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 130 g celozrnné hladké mouky
  • 130 g chlebové hladké mouky
  • 150 g másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 80 g ořechů (mandle, arašídy, vlašské, lískové)
  • 1 vejce
  • 100 g hořké čokolády (min. 60%)
  • 1/2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody
  • 1/2 lžičky soli
  • lžička domácího vanilkového extraktu
  • lžička mletého zázvoru

Nástroje

    robot/ruční mixér

Postup:

  1. Připravte si všechny ingredience tak, aby měly pokojovou teplotu. Těstu se teplotní šoky nelíbí.
  2. Nasekejte čokoládu a oříšky na malé kousky, přibližně půl centimetrové - budou pak v sušenkách pěkně vidět i křupat.
  3. Máslo s cukrem dejte do robotu a šlehejte alespoň 5 minut, aby se spojili.
  4. Jakmile je směs pěkně propojená, přidejte vejce a vanilkový extrakt a šlehejte do pěny alespoň dalších 5 minut.
  5. V druhé míse prosejte mouky. Sušenky lze dělat i z bílé mouky, ale mix celozrnné a chlebové je pro cookies perfektní, navíc o chlup zdravější verze.
  6. Přidejte sodu, prášek do pečiva, zázvor a sůl. Důkladně promíchejte.
  7. Sypkou směs přimíchejte do máslové a zlehka v robotu zašlehejte, ale jen natolik, aby se dobře propojily.
  8. Do takto připraveného těsta ručně vmíchejte čokoládu a oříšky.
  9. Z připraveného těsta dělejte kuličky o průměru cca 3 cm, které na plechu zlehka přimáčkněte. Lepší je ale nechat sušenky vysoké, trochu se roztečou.
  10. Pečte v rozehřáté troubě na 180°C 10-13 minut - záleží na výkonu vaší trouby.
  11. Po upečení nechejte sušenky vychladnout na mřížce a skladujte je ve vzduchotěsné dóze.

  12. Budete-li chtít příjemnou změnu, přidejte do směsi mouky 2 lžičky perníkového koření. Krásně sušenky provoní a dodají jí "zimní vánoční" chuť. Nezapomeňte k sušenkám podávat sklenici chlazeného mléka - pro dospělé kávu. Namáčené chutnají ještě o něco lépe!

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.