Cibulová polévka

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 30 minut
Klasická cibulačka, plná vitamínů a chuti. Zahřeje a snadno a levně se připraví za pár minut.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1760 KJ
sacharidy
59 g
tuky
17 g
cukry
12 g
bílkovina
11 g
nasycené mastné kyseliny
8 g
vláknina
7 g
mononenasycené mastné kyseliny
4 g
lepek
1 g
draslík
379 mg
vápník
193 mg
fosfor
99 mg
sodík
32 mg
hořčík
31 mg
cholesterol
30 mg
zinek
2 mg
železo
1 mg

Ingredience

  • 800 g cibule
  • 1,5 dcl bílého vína
  • 1 l hovězího vývaru
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 50 g sýra comte (můžeme nahradit parmazánem)
  • olivový olej
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • mletý květ muškátu
  • 80 g bagety (na krutony z bílého pečiva)

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme na plátky a na polovině másla s olivovým olejem ji začneme pomalu opékat, se špetkou soli, do zlatohněda.
  2. Pak nalijeme bílé víno a necháme společně podusit, až se víno úplně vyvaří a začne opět vystupovat tuk.
  3. Přidáme zbytek másla a mouku. Společeně osmažíme do zlatova, přilijeme studený hovězí vývar a dobře rozmícháme.
  4. Přivedeme k varu a 10 - 15 minut necháme za občasného míchání na mírném ohni provařit.
  5. Dochutíme solí, čerstvě mletým bílým pepřem a špetkou muškátového květu.
  6. Při podávání posypeme nastrouhaným sýrem a můžeme dát buď krutony nebo opečenou bílou bagetku.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat