Domácí paštika

Miška
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 5
Příprava: 60 minut
Vaření: 15 minut
Domácí paštika - drůbeží játra, provensálké koření... s rozpečenou bagetkou a červeným vínem ideální.

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2962 KJ
tuky
61 g
nasycené mastné kyseliny
35 g
bílkovina
26 g
mononenasycené mastné kyseliny
17 g
sacharidy
10 g
polynenasycené mastné kyseliny
3 g
trans mastné kyseliny
1 g
cholesterol
740 mg
fosfor
329 mg
draslík
289 mg
sodík
101 mg
vápník
59 mg
hořčík
42 mg
železo
9 mg
zinek
3 mg

Ingredience

  • 300 g másla (z toho 50 g na zalití)
  • 600 g kuřecích jater (nebo kachních jater)
  • 40 g cibule (zhruba 2)
  • 250 ml drůbežího vývaru
  • 150 ml bílého vína
  • 2 lžičky provensálského koření
  • sůl
  • trocha pepře (čerstvě namletý)
  • 100 ml smetany (33%)
  • trocha šalvěje (na ozdobení)
  1. Očistěte játra, odstraňte z nich všechny blanky a ,provázky‘. Pokrájejte na kostky.
  2. V pánvi na 2 lžících másla zpěňte cibule. Přidejte játra a míchejte. Počkejte až se zatáhnou.
  3. Zalijte vývarem a vínem. Poté můžete osolit a opepřit.
  4. Přisypte provensálské koření. Přiklopte a vařte 15 minut, dokud nejsou játra měkká. Játra by měla být minimálně do půlky ponořená v tekutině.
  5. Vypněte, nalijte do hlubší mísy s rovným dnem.
  6. Přidejte na menší dílky nakrájené máslo a mixujte tyčovým mixérem dohladka.
  7. Přidejte smetanu - směs musí mít konzistenci husté omáčky. Ochutnejte, přidejte pepř a sůl. Paštika by měla být lehce přesolená. Po zchladnutí se slanost vstřebá.
  8. Rozdělte do nádobek - skleniček.
  9. Rozehřejte 50 g másla se šalvějí a povrch paštik zalijte.
  10. Hotovou paštiku nechte důkladně vychladnout.
  11. Přikryjte potravinovou folií, nebo zašroubujte.

Skleničky vyvařte, vyhnete se případným plísním. V chladničce vydrží asi 5 dní. Můžete se uchovávat i v mrazáku.


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.