Domácí paštika
MiškaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 2962 KJ
- tuky
- 61 g
- nasycené mastné kyseliny
- 35 g
- bílkovina
- 26 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 17 g
- sacharidy
- 10 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 3 g
- trans mastné kyseliny
- 1 g
- cholesterol
- 740 mg
- fosfor
- 329 mg
- draslík
- 289 mg
- sodík
- 101 mg
- vápník
- 59 mg
- hořčík
- 42 mg
- železo
- 9 mg
- zinek
- 3 mg
Ingredience
- 300 g másla (z toho 50 g na zalití)
- 600 g kuřecích jater (nebo kachních jater)
- 40 g cibule (zhruba 2)
- 250 ml drůbežího vývaru
- 150 ml bílého vína
- 2 lžičky provensálského koření
- sůl
- trocha pepře (čerstvě namletý)
- 100 ml smetany (33%)
- trocha šalvěje (na ozdobení)
- Očistěte játra, odstraňte z nich všechny blanky a ,provázky‘. Pokrájejte na kostky.
- V pánvi na 2 lžících másla zpěňte cibule. Přidejte játra a míchejte. Počkejte až se zatáhnou.
- Zalijte vývarem a vínem. Poté můžete osolit a opepřit.
- Přisypte provensálské koření. Přiklopte a vařte 15 minut, dokud nejsou játra měkká. Játra by měla být minimálně do půlky ponořená v tekutině.
- Vypněte, nalijte do hlubší mísy s rovným dnem.
- Přidejte na menší dílky nakrájené máslo a mixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Přidejte smetanu - směs musí mít konzistenci husté omáčky. Ochutnejte, přidejte pepř a sůl. Paštika by měla být lehce přesolená. Po zchladnutí se slanost vstřebá.
- Rozdělte do nádobek - skleniček.
- Rozehřejte 50 g másla se šalvějí a povrch paštik zalijte.
- Hotovou paštiku nechte důkladně vychladnout.
- Přikryjte potravinovou folií, nebo zašroubujte.
Skleničky vyvařte, vyhnete se případným plísním. V chladničce vydrží asi 5 dní. Můžete se uchovávat i v mrazáku.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.