Hovězí pečeně na červeném víně
MartinSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 4107 KJ
- sacharidy
- 76 g
- tuky
- 52 g
- bílkovina
- 35 g
- cukry
- 30 g
- nasycené mastné kyseliny
- 12 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 6 g
- vláknina
- 2 g
- lepek
- 1 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- draslík
- 957 mg
- vápník
- 127 mg
- fosfor
- 111 mg
- hořčík
- 76 mg
- cholesterol
- 60 mg
- sodík
- 55 mg
- železo
- 3 mg
- mangan
- 1 mg
Ingredience
- 1 l hovězího vývaru
- 300 ml kvalitní červené víno
- 600 g falešné svíčkové (nebo zadního hovězího)
- 2 mrkve
- 1 petržele
- 1/2 celeru
- 1 cibule
- 100 g džemu z červeného rybízu
- 100 g másla
- 100 g špeku
- 3 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce povidel
- 100 g perník na strouhání
- 50 g cukru (dle chuti)
- divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)
- sůl
- pepř
- 2 lžíce červeného vinného octa
- citron
KORENI
Postup:
-
Maso vcelku prošpikujeme polovinou slaniny (tu si nakrájíme na dlouhé klínky a můžeme na chvilku dát do mrazáku - slanina ztuhne a usnadní to špikování). Následně osolíme a opepříme. Necháme půl hodinky odpočinout.
- Na rozpáleném oleji orestujeme maso ze všech stran a vyjmeme. Do téhož kastrolu s výpekem vložíme na kostičky pokrájený špek, opékame do růžova, přidáme zeleninu a orestujeme do zlatova, vložíme koření a cibuli a restujeme do zlatohněda.
- Nyní můžeme přidat rybízový jam i švestková povidla. Chvíli restujeme, přidáme protlak a opět zarestujeme, dále nalijeme jednu lžíci octa a přidáme polovinu omytého citronu bez pecek, nakrájeného na plátky. Zalijeme vínem a necháme chvilku zavařit. Pak přidáme horký vývar. A už teď omáčku ochutnáme, popřípadě přidáme sůl, ocet nebo i trochu cukru. Musí nám už teď chutnat
- Nyní můžeme vložit maso.
- Přiklopíme a dusíme doměkka na sporáku či v předem vyhřáté troubě.
- Když je maso měkké, vyjmeme jej, omáčku propasírujeme.
- Množství omáčky můžeme redukovat přidáním vývaru.
- Zahušťovat budeme tak, že do zvolna bublající omáčky nalámeme perník na malé kousky a necháme ho rozvařit v omáčce..
- Krásně nám omáčku zahustí, ale i dochutí. Pokud příliš zhoustne, můžem opět lehce zředit vývarem. V opačném případě přidáme více perníku.
-
Zjemníme máslem, dochutíme citronovou šťávou, popřípadě cukrem nebo vinným octem.
- Podával jsem se špekovým knedlíkem a plátkem masa, na kterém je na řezu krásně vidět mozaika ze slaniny, popřípadě i zeleniny.
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Exotická polévka z řepy
Lilky zapečené s domácím rajčatovým pestem
Pečená kačena s červeným zelím a bramborovými šiškami
Houbové lasagne
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.