Hovězí pečeně na červeném víně

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 30 minut
Vaření: 90 minut
Hovězí pečeně na červeném víně - výborná varianta omáčky z vína a zeleniny

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
4107 KJ
sacharidy
76 g
tuky
52 g
bílkovina
35 g
cukry
30 g
nasycené mastné kyseliny
12 g
mononenasycené mastné kyseliny
6 g
vláknina
2 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
957 mg
vápník
127 mg
fosfor
111 mg
hořčík
76 mg
cholesterol
60 mg
sodík
55 mg
železo
3 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 1 l hovězího vývaru
  • 300 ml kvalitní červené víno
  • 600 g falešné svíčkové (nebo zadního hovězího)
  • 2 mrkve
  • 1 petržele
  • 1/2 celeru
  • 1 cibule
  • 100 g džemu z červeného rybízu
  • 100 g másla
  • 100 g špeku
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce povidel
  • 100 g perník na strouhání
  • 50 g cukru (dle chuti)
  • KORENI

  • divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • citron

Postup:

  1. Maso vcelku prošpikujeme polovinou slaniny (tu si nakrájíme na dlouhé klínky a můžeme na chvilku dát do mrazáku - slanina ztuhne a usnadní to špikování). Následně osolíme a opepříme. Necháme půl hodinky odpočinout.

  2. Na rozpáleném oleji orestujeme maso ze všech stran a vyjmeme. Do téhož kastrolu s výpekem vložíme na kostičky pokrájený špek, opékame do růžova, přidáme zeleninu a orestujeme do zlatova, vložíme koření a cibuli a restujeme do zlatohněda.
  3. Nyní můžeme přidat rybízový jam i švestková povidla. Chvíli restujeme, přidáme protlak a opět zarestujeme, dále nalijeme jednu lžíci octa a přidáme polovinu omytého citronu bez pecek, nakrájeného na plátky. Zalijeme vínem a necháme chvilku zavařit. Pak přidáme horký vývar. A už teď omáčku ochutnáme, popřípadě přidáme sůl, ocet nebo i trochu cukru. Musí nám už teď chutnat
  4. Nyní můžeme vložit maso.
  5. Přiklopíme a dusíme doměkka na sporáku či v předem vyhřáté troubě.
  6. Když je maso měkké, vyjmeme jej, omáčku propasírujeme.
  7. Množství omáčky můžeme redukovat přidáním vývaru.
  8. Zahušťovat budeme tak, že do zvolna bublající omáčky nalámeme perník na malé kousky a necháme ho rozvařit v omáčce..
  9. Krásně nám omáčku zahustí, ale i dochutí. Pokud příliš zhoustne, můžem opět lehce zředit vývarem. V opačném případě přidáme více perníku.
  10. Zjemníme máslem, dochutíme citronovou šťávou, popřípadě cukrem nebo vinným octem.

  11. Podával jsem se špekovým knedlíkem a plátkem masa, na kterém je na řezu krásně vidět mozaika ze slaniny, popřípadě i zeleniny.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat