Lilky zapečené s domácím rajčatovým pestem

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 20 minut
Vaření: 10 minut
Chutný a zajímavý způsob úpravy této populární zeleniny, rozhodně vás nezklame

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1841 KJ
tuky
36 g
mononenasycené mastné kyseliny
20 g
sacharidy
15 g
bílkovina
12 g
nasycené mastné kyseliny
7 g
cukry
7 g
vláknina
6 g
polynenasycené mastné kyseliny
3 g
draslík
1,064 g
fosfor
474 mg
hořčík
132 mg
vápník
103 mg
sodík
15 mg
cholesterol
13 mg
železo
7 mg
zinek
3 mg
mangan
2 mg

Ingredience

  • 2 lilky
  • 100 g sušených nakládaných rajčat
  • 100 ml olivového oleje
  • 20 g piniových oříšků
  • 80 g nastrouhaného parmazánu
  • 2 stroužky česneku
  • trocha čerstvé bazalky
  • sůl
  • pepř

Nástroje

    Mixer nebo kutr

Postup:

  1. Lilky nakrájíme na silnější plátky, osolíme a necháme vykapat na sítku.
  2. Rajčata vytáhneme ze skleničky z oleje, a na tomto oleji opečeme lilky do zlatova. Olej průběžně přiléváme, lilky docela absorbují.
  3. Do mixéru dáme česnek a na chviličku zapneme a rozsekáme - ne úplně na kaši.
  4. Pak přidáme rajčata a opět jen na chvilku zapneme.
  5. Postup opakujeme i s oříšky a bazalkou. Mixujeme opravdu jen velmi krátce - nechceme z toho úplnou kaši.
  6. Nakonec přendáme do misky a vmícháme polovinu parmazánu.
  7. Dochutíme solí a pepřem - opatrně se solí - rajčat i sýr už slané jsou.
  8. Lilky pomažeme připraveným pestem, naskládáme na sebe 3 - 4 kousky, nahoru posypeme parmazánem a dáme do trouby zapéct na 6 - 8 minut, 180 °C.
  9. Hotové lilky podáváme s pečivem nebo listovým salátkem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat