Citronovo-levandulové muffiny

Petrusia
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 12
Příprava: 15 minut
Vaření: 25 minut
Struktura klasického vláčného nešizeného muffinu a božská vůně levandule, okořeněná citrónovou kůrou a přelivem.
Levandule těsto hřejivě provoní
Citrónový přeliv dodá jiskru a pikantní chuť

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
909 KJ
sacharidy
35 g
cukry
14 g
tuky
6 g
bílkovina
3 g
nasycené mastné kyseliny
3 g
lepek
1 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
142 mg
fosfor
58 mg
vápník
44 mg
hořčík
24 mg
cholesterol
16 mg
sodík
12 mg

Ingredience

  • 50 g polohrubé mouky
  • 220 g hladké mouky
  • 230 ml mléka
  • 80 g másla
  • 90 g cukru moučka
  • 1 lžíce domácího vanilkového extraktu
  • 2 lžičky prášku do pečiva (bezfosfátového)
  • špetka soli
  • 2 lžičky levandule (sušené)
  • 1 lžička citónové kůry (sušené)
  • 2 lžíce čokoládových kapek (variantně)
  • Přeliv:

  • 40 g moučkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • šťáva z citrónu (velkého)

Postup:

  1. Muffiny jsou oblíbená a rychlá pochoutka, která je na přípravu jednoduchá a výsledek může být dokonalý, stačí když se dodrží pár základních postupů. Těsto lze variovat a přidávat do něj téměř vše, co vás napadne. Pro milovníky výrazných vůní je tu klasické muffinové těsto, které na povrchu zlehka křupe a uvnitře je lehké a vláčné - a to vše provoněné levandulí a citrónem. Zapomeňte na drobící se suchý kus buchty. Tyto muffiny jsou jemné buchtičky, ozvláštnělé aromatem levandule a v zimním čase vás vrhnou myšlenkami do horkého léta. Skvělé na něm taky je, že můžete jednoduše vytvořit 3 varianty. Levandulové, levandulové s čokoládou nebo levandulové s citónovým přelivem!

  2. Přípravu těsta začněte rozpuštěním másla a jeho zchlazením na pokojovou teplotu.
  3. Připravte si dvě mísy; v první rozšlehejte vejce s máslem a mlékem. Není potřeba používat mixér, bohatě postačí metlička. Výhoda muffinového těsta je, že může být i zlehka žmolkovaté, při pečení se vše propojí.
  4. Do tekuté směsi přidejte vanilkový extrakt, lžíci citrónové šťávy a zašlehejte.
  5. V druhé míse promíchejte sypké směsi - mouku s kypřícím práškem, cukrem, špetkou soli a se sušenou levandulí. Přidejte také citrónovou kůru.
  6. Sypkou směs zlehka postupně vmíchávejte do tekuté. Nemíchejte přespříliš, těstu by to uškodilo. Míchejte jen tak, aby se suroviny propojily.
  7. Troubu vyhřejte na 190°C.
  8. Těsto dejte do silikonových muffinových košíčků, nebo na plech určený pro pečení muffinů - v tom případě před nalitím těsta vložte ještě papírové košíčky. Košíčky plňte do 2/3, při správné přípravě těsto hezky vyběhne a vytvoří typický muffinový klobouk.
  9. Kdo neodolá čokoládě, může povrch muffinů posypat čokokapkami.
  10. Pečte ve vyhřáté troubě 20-25 minut a pro jistotu kontrolujte špejlí, zda-li jsou muffiny hotové.
  11. V mezičase si vytvořte citrónový přeliv - jednoduše smíchejte med s citónovou šťávou a postupně zamíchávejte moučkový cukr - vznikne hustá poleva.
  12. Hotové muffiny nechejte vychladnout na mřížce - jakmile jsou studené, pokapejte je citronovým přelivem.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.