Veganský teplý quinoový salát

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 20 minut
Vaření: 30 minut
Nebojte se bezmasých jídel. Tento hutný teplý salát je ideální pro mrazivé počasí, zahřeje svou chutí i krásnými barvami

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2044 KJ
sacharidy
66 g
tuky
17 g
bílkovina
12 g
vláknina
8 g
mononenasycené mastné kyseliny
7 g
cukry
5 g
polynenasycené mastné kyseliny
2 g
nasycené mastné kyseliny
2 g
fosfor
858 mg
draslík
527 mg
hořčík
443 mg
vápník
165 mg
železo
13 mg
sodík
4 mg
zinek
3 mg
měď
2 mg
mangan
2 mg

Ingredience

  • 1,5 hrnku červené quinoi
  • 3 hrnky vody
  • 1 máslová dýně
  • 10 cherry rajčat
  • 2 polévkové lžíce sezamových semínek
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • bazalka
  • tymián
  • šťáva z půl citronu
  • čerstvý zázvor (není nutný)
  1. Máslovou dýni, která je jako stvořená pro pečení, oloupeme a nakrájíme na stejnoměrné kostky.
  2. Cherry rajčata přepůlíme a vložíme do dostatečně velké zapékací mísy spolu s dýní. Promícháme s olivovým olejem. Okořeníme podle chuti - dýně je nasládlá, takže určitě zlehka osolíme, opepříme a použijeme oblíbené bylinky - já jsem sypala bazalkou.
  3. Důkladně promícháme, aby byly všechny kousky obalené v oleji i koření.
  4. Kdo má rád výraznou chuť zázvoru, může ho přidat do zapékací misky nakrájený na plátky. Směs získá lehce pikantní hřejivou chuť.
  5. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme přibližně 20 minut. Rajčata pustí šťávu a dýně změkne, a na povrchu bude jemně opečená.
  6. Zatím co se zelenina peče, přichystáme si quinou. Quinoa se nechává odstát ve studené vodě, zalijte tedy do hrnce vámi odměřené množství quinoi studenou vodou a nechejte ji alespoň deset minut odležet. Díky této lázni se quinoa zbaví případné nahořklosti.
  7. Po deseti minutách vodu slejte a quinou dejte do rendlíku s novou vodou - vždy v poměru jeden díl quinoi a dva díly vody (zde tedy 1,5 hrnku quinoi a 3 hrnky studené vody).
  8. Červená quinoa má lehce oříškovou chuť, ale není nijak výrazná, proto je dobré ji okořenit již při vaření (behem varu absorbuje ochucenou vodu do sebe). Quinou tedy osolíme jednou čajovou lžičkou soli a přidáme bylinky (bazalku a tymián) a zastříkneme šťávou z citronu.
  9. Vaříme přibližně 10-15 minut na mírném plameni, občas promícháme. Quinoa by měla absorbovat veškerou vodu. Po uvaření necháme v rendlíku ještě alespoň 5 minut dojít.
  10. Na malé pánvičce si opražíme dvě lžíce sezamových semínek dozlatova - je potřeba je míchat a hlídat, aby neztmavly příliš - byly by hořké.
  11. Jakmile je quinoa odstátá a zelenina z trouby upečená, zlehka je dohromady promícháme (snažte se míchat jemně, aby se dýně nerozmačkala).
  12. Při servírování posypeme opraženými sezamovými semínky.

Pozn.

  • Quinoa má v kuchyni velmi variabilní využití, je přirozeně bezlepková a má významnou nuriční hodnotu, zejména kvůli vysokému podílu bílkovin. Salát je koncipovaný vegansky, ale lze ho samozřejmě variantně obměnit. Kdo na veganské verzi netrvá, může vařit quinou v masovém vývaru (získá pak silnější chuť). Jakmile je uvařená, může se do ní také rozpustit plátek másla, ten chuť krásně podtrhne. Takto připravou ji můžete podávat také jako přílohu masových pokrmů.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.