Snídaňová jáhlová kaše

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 2
Příprava: 5 minut
Vaření: 15 minut
Vydatná vegan snídaně, kterou lehce připravíte den dopředu. Plná živin, variabilní a skvělá pro zimní dny.
Jablka a banány a k tomu nesmí chybět hrst ořechů
Kaši připravte dopředu a ráno jen přihřejte

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2745 KJ
sacharidy
52 g
tuky
39 g
polynenasycené mastné kyseliny
24 g
bílkovina
19 g
cukry
15 g
vláknina
9 g
mononenasycené mastné kyseliny
6 g
nasycené mastné kyseliny
4 g
draslík
3,156 g
fosfor
1,908 g
trans mastné kyseliny
1 g
hořčík
816 mg
vápník
767 mg
zinek
17 mg
mangan
16 mg
železo
14 mg
sodík
13 mg
měď
7 mg
jód
1 mg

Ingredience

  • 100 g jáhel (nevařených)
  • 400 ml rostlinného mléka
  • lžíce chia semínek
  • 4 hlavičky hřebíčku
  • 1 lžíce domácího vanikového extraktu
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 větší jablko
  • 1 banán
  • hrst vlašských ořechů

Postup:

  1. Zimní počasí si přímo říká o vydatnou snídaňovou kaši. Ta z jáhel - tedy loupaného prosa - to splňuje na 100%. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a mají vysoký obsah minerálů. Určitě stojí za zmínku velký obsah hořčíku a železa. Také jsou přirozeně zásadité, takže "zahřívají" organismus. Pro chladné dny nebo období nemoci jsou skutečně ideální. Výhoda této kaše je určitě i v tom, že si ji můžete připravit večer a ráno ji jen dochutíte podle svých představ.

  2. Před vařením jáhly alespoň 2x spařte horkou vodou a poté ještě důkladně propláchněte. Předejdete tak možné nahořklé chuti a také budou dřív uvařené.
  3. Na mírném plameni v rendlíku se silným dnem je zakryté vaříte v (rostinném) mléce. Do mléka přidejte hřebíček a vanilkový extrakt - kaše bude báječně voňavá.
  4. Vařte přibližně 15 minut. Tekutina by měla vsáknout téměř všechna do jáhel. (Pokud je nebudete podávat hned, může trocha tekutiny zbýt na ráno - budou se lépe ohřívat). Kaše z jáhel by měla být hustá, ne však zcela vysušená.
  5. Do takto připravené kaše vmíchejte lžíci chia semínek. Ty není vhodné tepelně upravovat, dobře nabobtnají v teplé kaši a absorbují případnou přebytečnou tekutinu.
  6. Ráno kaši při ohřívání buď zlehka podlijte vodou, nebo využijte tekutiny, která se z kaše přes noc trochu povolí. Důkladně míchejte, ať se nepřipálí.
  7. Do teplé kaše zamíchejte sladidlo podle chuti - já používám veganský javorový sirup, samozřejmě je výborný i med, nebo výživná melasa.
  8. Kaši kombinujte s libovolným ovocem, osvedčená kombinace banánu a jablka potěší snad každého.
  9. Nezapomeňte na zdravé tuky v podobě nasekaných vlašských ořechů (nebo jiných ořechů).

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Mohlo by vás zajímat

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.