Vepřová panenka s vinnou redukcí a pečenou zeleninou

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 2
Příprava: 30 minut
Vaření: 30 minut
Medailonky z vepřové panenky se skvěle snoubí s červeným vínem. Pečená zelenina jako příloha je delikátní a zdravá zároveň.
Zeleninu krájejte na stejně tlusté plátky
Maso chce sůl a pepř, to kvalitní více nepotřebuje
Vepřová panenka s vinnou redukcí a zelenininou
Ořechy jsou k zelenině báječné

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
6367 KJ
tuky
108 g
bílkovina
73 g
mononenasycené mastné kyseliny
45 g
sacharidy
36 g
polynenasycené mastné kyseliny
27 g
nasycené mastné kyseliny
20 g
cukry
12 g
vláknina
10 g
draslík
3,808 g
fosfor
2,072 g
sůl
2 g
hořčík
934 mg
vápník
754 mg
cholesterol
208 mg
sodík
125 mg
železo
26 mg
mangan
20 mg
zinek
18 mg
měď
8 mg
jód
2 mg

Ingredience

  • 600 g vepřové panenky
  • 1 dcl zeleninového vývaru
  • 2 dcl červeného vína
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • 240 g mrkve
  • 6 ks středně velké petržele
  • 4 ks středně velkých brambor
  • 10 dkg vlašských ořechů
  • bazalka
  • tymián
  • kmín
  • 1 dcl olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Pokud máte panenku vcelku, rozporcujte ji na cca 2 cm vysoké medailonky.
  2. Maso osolte a opepřete z obou stran a nechejte v lednici odležet (stačí půl hodiny). Na panenku není potřeba používat jiné koření, její maso je samo o sobě velmi chutné.
  3. Troubu předehřejte na 170°C a vyložte si dva plechy pečícím papírem.
  4. Kořenovou zeleninu zbavte slupek. Mrkev podélně rozpulte a petržel (pokud je větší) rozřízněte podélně na tři části. Měly by vám vzniknout rovnoměrné, stejně tlusté plátky zeleniny - cca 1 cm.
  5. Brambory oškrábejte (nebo slupku ponechejte, ale důkladně brambory omyjte kartáčkem) a nakrájejte na stejně velké plátky cca 1 cm. Je vhodné, aby všechna zelenina byla stejně tlustá, bude se pak péct stejnoměrně a bude hotová ve stejný čas.
  6. V malé misce smíchejte olej, bylinky, sůl a pepř.
  7. Na jeden plech vyskládejte s mírnými rozestupy petržel a mrkev. Na druhý plech přendejte brambory.
  8. Mašlovačkou potřete jednotlivé kusy zeleniny ochuceným olejem. Brambory můžete navíc zasypat kmínem.
  9. Vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 15 minut. Poté zeleninu obraťte a opěťovně potřete olejem.
  10. V tuto chvíli můžete k mrkvi a petrželi přidat nahrubo nasekané ořechy.
  11. Pečte dalších 10 minut.
  12. Po obrácení zeleniny je čas na přípravu masa. Na větší pánvi zprudka opečte medailonky na pár kapkách oleje z obou stran.
  13. Jakmile jsou opečené, ztlumte plamen, přidejte máslo, nechejte rozpustit a několikrát medailonky přelijte.
  14. Takto upravené medailonky vložte do trouby v zapékací misce k zelenině (ta je již hotová) a troubu vypněte. Udržíte tak teplotu všech surovin.
  15. Na pánvi ke zpěněnému máslu přilejte červené víno a nechejte jej projít varem. Přilejte zeleninový vývar a nechejte znovu převřít. Vznikne vám řidší přeliv výrazné chuti, který skvěle doplní maso i zeleninu.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Mohlo by vás zajímat

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.