Bramborové knedlíky se škvarkama

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 30 minut
Vaření: 15 minut
Bramborové knedlíky se škvarkama a se zelím

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3678 KJ
bílkovina
80 g
sacharidy
66 g
tuky
32 g
mononenasycené mastné kyseliny
14 g
nasycené mastné kyseliny
12 g
vláknina
5 g
polynenasycené mastné kyseliny
3 g
cukry
2 g
lepek
1 g
sůl
1 g
sodík
513 mg
draslík
487 mg
fosfor
149 mg
vápník
137 mg
hořčík
70 mg
cholesterol
59 mg
železo
3 mg
mangan
1 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 400 g škvarků
  • 200 g hrubé mouky (podle potřeby i víc)
  • 50 g krupice
  • 6 větších brambor
  • 2 lžíce sádla
  • 2 větší cibule
  • 1 vejce
  • Sůl
  • Pepř
  • Kysané zelí

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 30 g hladké mouky
  • sůl
  • kmín
  • trocha cukru
  • ocet
  1. Jednu cibuli nakrájíme na drobno a na polovině sádla ji osmažíme do zlatova.
  2. Přidáme škvarky , nasekané na hrubo, osolíme a společně krátkou chvilku orestujeme. Necháme vychladnout.
  3. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a vychladlé nastrouháme na jemném struhadle.
  4. Přidáme vejce, krupici a hrubou mouku - dobře vymícháme a osolíme.
  5. Z těsta vytvoříme placičky, na které rozdělíme směs škvarků s cibulkou.Pak zabalíme a snažíme se udělat koule.
  6. Vkládáme do vařící, lehce osolené vody.Až jsou hotové, vyplavou navrch - což může trvat 10 - 15 minut.
  7. Hotové knedlíky podáváme se zelím a křupavou cibulkou opečenou na sádle.

Kysané zelí:

  1. Do kastrolu vhodíme trochu kmínu - cca půl kávové lžičky, možná trošku více - a na sucho jej chvilku pražíme, až zavoní.
  2. Přidáme sádlo a do rozpuštěného sádla na kostičky nakrájenou cibuli. Tu trošku osolíme.
  3. Opékáme do zlatohněda. Větší čás sádla z kastrolu přes cedník přelijeme do menšího rendlíku a odděláme stranou.
  4. Do kastrolu se zbytkem sádla a cibulí vložíme zcezené zelí a společně restujeme, za občasného míchání, aby se pepřipálilo - čím déle tíme lépe, minimálně však deset minut. Nepříliš zprudka. Zelí je potřeba opéct jakoby do lehce do zlatova. Zalijeme horkou vodou, jen po hladinu zelí.
  5. Vaříme téměř do měkka, cca deset minut.
  6. Mezitím si v rendlíku, kam jsem zcedili sádlo, připravíme jíšku. Nasypeme do něj hladkou mouku a zvolna opečeme do zlatova. Můžeme přidat trochu sádla, aby se jíška dobře prosmažila.
  7. Zalijeme trochou studené vody a dobře rozšleháme.
  8. Z uvařeného zelí zcedíme část vody a odděláme stranou.
  9. Vlijeme do zelí rozšlehanou jíšku, rozmícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a necháme ještě aspoň 5 - 6 minut probublávat, až nebudete cítit chuť mouky.
  10. Hustotu můžeme ovlivnit přidáním vody, kterou jsme vycedili z uvařeného zelí.
  11. Chuť doladíme solí, cukrem a octem. Nebo i nálevem ze zelí, ovšem pokud jsme ho nevylili.

Je potřeba dochucení věnovat trpělivost a dochucovat tak dlouho, dokud vám nebude opravdu chutnat. Někdo raději sladší a kysané zelí může cukru pobrat docela dost, někdo raději kyselejší. Proto neudávám u těchto docuchovadel přesné váhy, protože přesně to nejde nikdy :)


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.