Halušky s brynzou a opečeným špekem

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 15 minut
Vaření: 10 minut
výrazná chuť brynzy na se dokonale snoubí s vůní opečené slaniny

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3824 KJ
sacharidy
86 g
tuky
54 g
bílkovina
19 g
vláknina
4 g
nasycené mastné kyseliny
2 g
cukry
2 g
lepek
1 g
draslík
797 mg
fosfor
186 mg
hořčík
78 mg
vápník
74 mg
cholesterol
32 mg
sodík
30 mg
železo
3 mg
mangan
1 mg
zinek
1 mg

Ingredience

  • 600g brambor
  • 300g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 200g špeku
  • 100g brynzy
  • 100g zakysané smetany
  • trochu pažitky (na ozdobení)
  • sůl
  • pepř

Nástroje

    síto na halušky

Postup:

  1. Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle.
  2. V míse smícháme s moukou a vejcem ( v některých receptech od bratrů Slováků se vejce vůbec nevyskytuje, ovšem mě to funguje s vajíčkem lépe) a se solí. Vpracujeme řidší, poměrně hladké těsto.
  3. Mezitím se dáme vařit hrnec s osolenou vodou.
  4. Jakmile voda vaří, těsto do ní pomocí síta nalijeme..Můžeme část těsta dát na prkýnko a nožem do vařící vody oddělovat kousky těsta a tím nám vzniknou halušky. Ovšem chce to trochu cviku, proto je sítko jednodušší variantou. Jakmile halušky vyplavou na povrch, jsou hotové. Zchladíme je studenou vodou a odložíme stranou.
  5. Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi ji opečeme do zlatova. Opečenou slaninu z pánve odděláme stranou.
  6. Uvařené halušky přemístíme na pánev, ve které jsme opékali slaninu a halušky, na sádle vypečeném ze slaniny, krátce opečeme.
  7. Brynzu smícháme se zakysanou smetanou, osolíme, opepříme a při podávání ji dáme nahoru na halušky, které jsme opekli na sádle ze slaniny.
  8. Na talíři halušky s brynzou ještě posypeme horkou, opečenou slaninou a na jemno nakrájenou pažitkou.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat