Lehký tvarohový koláč s ovocem

Petrusia
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 12
Příprava: 15 minut
Vaření: 60 minut
Krásný variabilní dezert plný tvarohu pro malé/velké mlsouny. Ovoce doplňte podle sezóny nebo zásob. Výborný bude koláč i bez něj.
Vločkovou směs přelijte rozpuštěným máslem
K vyšlehanému tvarohu se smetanou vmíchejte vejce
Vločkovou směs vmačkejte prsty do formy
Na opečený korpus nalejte tvarohovou směs
Tvaroh dozdobte podle fantazie ovocem
Upečený koláč nechejte chládnout na mřížce
Vločkový korpus je krásně křupavý a voní ořechy

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1430 KJ
tuky
26 g
sacharidy
13 g
polynenasycené mastné kyseliny
11 g
bílkovina
9 g
nasycené mastné kyseliny
6 g
mononenasycené mastné kyseliny
5 g
cukry
5 g
vláknina
2 g
draslík
1,471 g
fosfor
968 mg
hořčík
401 mg
vápník
292 mg
cholesterol
43 mg
sodík
9 mg
mangan
8 mg
zinek
8 mg
železo
7 mg
měď
3 mg

Ingredience

    Na korpus:

  • 55 g jemných ovesných vloček
  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 90 g másla
  • Na náplň:

  • 500 g polotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 150 ml zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce vanilkového extraktu (domácího)
  • hrst mraženého rybízu

Nástroje

    ruční mixér
    pečící papír

Postup:

  1. Před přípravou koláče si vyndejte všechny potřebené suroviny z lednice, aby byly pokojové teploty.
  2. Začněte korpusem - ve větší míse jednoduše smíchejte vločky s namletými ořechy a třtinovým cukrem. (Ořechy můžete variantně zaměňovat podle toho, jaké máte v oblibě, nebo ve spíži.)
  3. V mikrovlnné troubě rozpusťte máslo a přelijte jím vločkovou směs. Důkladně promíchejte, aby sypká směs rovnoměrně nasákla máslem.
  4. Koláčovou formu vyložte pečícím papírem - před jeho položením můžete formu zlehka potřít olejem, aby papír lépe držel.
  5. Vločkovou směs prsty vmačkávejte na dno koláčové formy po celé ploše.
  6. Vložte do trouby a pečte cca 10 minut na 170°C.
  7. V průběhu pečení si připravte tvarohovou směs - ve větší míse rozmíchejte tvarohy a kysanou smetanu.
  8. Přimíchejte cukr a vanilkový extrakt. Ten, kdo preferuje sladší chuť, může si směs osladit více - já mám ráda výraznou tvarohovou chuť, navíc s domácím vanilkovým extraktem je směs dostatečně voňavá, takže mi stačí jedno balení vanilkového cukru.
  9. Jakmile máte směs doslazenou, všlehejte vejce - mixérem šlehejte dohladka.
  10. Takto připravenou tvarohovou směs naneste na předpečený korpus.
  11. Dozdobte tvaroh ovocem - já použila letí zásoby rybízu z mrazáku - použít ale můžete téměř jakékoliv ovoce, v sezóně i čerstvé.
  12. Vraťte formu zpět do trouby a pečte pomalu dalších cca 60 minut. Povrch by měl být nahoře zlatavý. Po upečení nechejte chládnout na mřížce.
  13. Pokud vám zbyde koláč i do dalších dnů (což se může, ale nemusí stát), skladujte ho v lednici, aby se zachovala jeho vláčnost a čerstvost.
  14. Podávejte studený, při servírování nezapomeňte na pár snítek máty - nejenže krásně vypadá, ale taky báječně chutná. Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Mohlo by vás zajímat

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.