Köttbullar - švédské masové kuličky

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 15 minut
Vaření: 15 minut
Ikea :)

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2924 KJ
tuky
47 g
bílkovina
35 g
sacharidy
32 g
nasycené mastné kyseliny
22 g
cukry
6 g
vláknina
3 g
draslík
2,448 g
polynenasycené mastné kyseliny
2 g
lepek
1 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
sůl
1 g
vápník
633 mg
fosfor
358 mg
hořčík
148 mg
cholesterol
94 mg
sodík
41 mg
železo
15 mg
zinek
7 mg
mangan
5 mg
měď
3 mg

Ingredience

  • 400g hovězí mleté maso
  • 200g vepřové mleté maso
  • snítka kopru
  • sůl
  • pepř
  • 200ml smetana 30%
  • 100 g brusinek
  • 600ml hovězí vývar
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • hrst zelené petrželky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce strouhanky (z bílého pečiva)
  • 1 lžička mletého nového koření
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička anglické hořčice
  • citron
  • 100 g brusinek

Postup:

  1. Maso smícháme s vejcem, strouhankou, solí, pepřem a na polovině másla osmaženou cibulkou. Přidáme i polovinu smetany, mleté nové koření, zázvor a zhruba polovinu nasekané petrželky. Dobře promícháme a zkusíme vytvořit malou placičku, kterou usmažíme na oleji a ochutnáme. podle chuti můlžeme doladit.
  2. Z těsta vytvoříme kuličky, cca 8 - 10 na porci, které smažíme na oleji s máslem z obou stran, krátce dozlatova, asi tak 3 - 4 minuty. Kuličky následně přemístíme na pekáček adáme dopéct do trouby na 160 °C dalších 5 - 6 minut. Záleží na velikosti kuliček.
  3. Dop výpeku z kuliček přidáme kousek másla, hladkou mouku a připravíme tmavší jíšku.
  4. Tu zalijeme částí chladného vývaru, přivedeme k varu a necháme 10 minut probublávat.
  5. Přidáme smetanu a hořčici, promícháme a dochutíme solí a citronovou šťávou.
  6. Na servis jsem rozšťouchal pár vcelku pečených brambor s máslem, trochou smetany, solí a zelenou petrželkou a bylo to perfektní. Ovšem můžeme podávat i s bramborami ve slupce, kaší apod.
  7. Zdobíme lžičkou brusinek, které nám to celkově doladí.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat