Bílý (toastový) chléb

Petrusia
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 1
Příprava: 10 minut
Vaření: 20 minut
Celkově: 240 minut
Bílý chléb je jednoduchý k upečení a má jen jednu vadu - ten kupovaný už nebudete chtít ;)
Bílý (toastový) chléb
Skvěle chutná s marmeládou nebo nugetou
Tradiční obložený toast
Máslo v mouce rozmělněte
Těsto po hodině kynutí
Těsto rozdělte na dvě části a vyválejte
Zarolujte a nechejte kynout ve formě
Zarolováním získá chléb typický tvar

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
9105 KJ
sacharidy
334 g
bílkovina
85 g
tuky
51 g
nasycené mastné kyseliny
20 g
mononenasycené mastné kyseliny
13 g
sůl
12 g
polynenasycené mastné kyseliny
3 g
vláknina
1 g
trans mastné kyseliny
1 g
fosfor
837 mg
draslík
536 mg
hořčík
405 mg
vápník
251 mg
cholesterol
225 mg
sodík
55 mg
železo
10 mg
zinek
6 mg
měď
2 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 500 g bílé mouky
  • 21 g čerstvého droždí
  • 13 g soli
  • 300 ml vody
  • 40 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička máku
  • 1 lžička sezamových semínek

Postup:

  1. Pro tento bílý toastový chléb je vhodné nachystat obdelníkovou chlebovou pečící formu. Zlehka ji vymažte máslem.
  2. Do velké mísy prosijte mouku. Nevynechávejte tento krok, mouka se skrz síto hezky provzdušní a na těstě to bude znát.
  3. Mouku osolte a promíchejte.
  4. Máslo nasekejte nadrobno, vsypte ho do mouky a rukou rozmíchávejte a rozmačkávejte, jakobyste tvořili drobenku. V mouce by neměly zůstat žádné velké kusy másla.
  5. V misce rukou rozdrobte půl kostky droždí a zelejte vlažnou (ne horkou!) vodou. Důkladně míchejte, dokud se droždí nerozpustí.
  6. V moučné směsi udělejte uprostřed důlek a vlijte vodu s droždím.
  7. Postupně stěrkou zapracovávejte vodu do mouky.
  8. Jakmile těsto drží pospolu, přesuntě ho na vál a ručně zpracovávejte, dokud není elastické, kompaktní a nelepivé. Zabere to jen pár minut, pracuje se s ním dobře.
  9. Těsto vytvarujte do koule a nechejte v míse pod potravinářskou fólií kynout, dokud nezdvojnásobí svou velikost. Zabere to necelou hodinu.
  10. Vykynuté těsto si rozdělte na dvě části. Každou část vyválejte do obdelníku a jednoduše srolujte (šírka by měla odpovídat formě na chléb tak, aby se vám tam hezky vešel).
  11. Válečky uložte do chlebové formy svárem dolů. Tímto zavinutím docílíte žádaného tvaru toastového chleba.
  12. Takto nachystaný chléb nechejte ještě půl hodiny kynout.
  13. Troubu předehřejte na 220°C.
  14. Před vložením do trouby chléb potřete rozšlehaným vajíčkem. Podle chuti posypte sezamovým semínkem, mákem, nebo nechejte chléb zcela bez semínek.
  15. Pečte 10 minut na 220°C, poté snižte teplotu na 200°C a dopečte dozlatova - přibližně dalších deset minut.
  16. Po upečení vyjměte z formy a nechejte chládnout na mřížce.

  17. Chléb vám vydrží čerstvý několik dní, je prima ho ale také nakrájet na plátky a část zamrazit pro chvíle akutního nedostatku pečiva. Chutná báječně namazaný marmeládou nebo oříškovým krémem, ale také obložený jako klasický sendvič, nebo zapečený toast.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat