Dvojbarevný ricottový dort bez lepku
PetrusiaSložení porce
hodnoty jsou pouze orientační
- energie
- 1446 KJ
- sacharidy
- 28 g
- tuky
- 17 g
- bílkovina
- 15 g
- nasycené mastné kyseliny
- 6 g
- vláknina
- 5 g
- cukry
- 5 g
- mononenasycené mastné kyseliny
- 4 g
- polynenasycené mastné kyseliny
- 1 g
- vápník
- 125 mg
- draslík
- 117 mg
- fosfor
- 67 mg
- cholesterol
- 47 mg
- hořčík
- 23 mg
- sodík
- 13 mg
Ingredience
- 1 banán (zralý)
- 200 g bezlepkových ovesných vloček
- 50 g mandlí (mletých)
- 50 g másla
- lžíce citrónové kůry
- 400 g ricotty
- 250 g tvarohu (vaničkového polotučného)
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce plnotučného jogurtu
- 2 lžíce mandlové ořechové pasty
- 2 vejce
- 4 lžíce nepraženého kakaa
Na korpus:
Na náplň:
Postup:
- Před přípravou koláče si vyndejte všechny suroviny z lednice, aby byly pokojové teploty - vejce, ricottu i tvaroh.
- Na korpus použijte větší mísu - zde rozmačkejte vidličkou banán na kaši. Přimíchejte vločky a namleté ořechy. Doplňte citrónovou kůru. Pokud netrváte na bezlepkové verzi, použijte klasické ovesné vločky. Korpus není potřeba doslazovat, díky banánu je dostatečně ochucený.
- Rozpusťte máslo a přelijte jím vločkovou směs. Důkladně promíchejte.
- Koláčovou formu vyložte pečícím papírem - koláč se vám poté bude lépe servírovat.
- Vločkovou směs prsty vmačkávejte na dno koláčové formy po celé ploše. Po stranách můžete těsto trochu nanést na stěny formy - vznikne tak jemný okraj.
- Vložte do trouby a pečte cca 10 minut na 170°C.
- V průběhu pečení si připravte ricottovou - ve větší míse rozmíchejte metličkou ricottu a tvaroh.
- Podle chuti oslaďte - např. javorovým sirupem.
- Vešlehejte vejce. Pokud by se vám směs zdála příliš hustá, můžete zlehka naředit jednou až dvěmi lžícemi jogurtu (záleží na hustotě tvarohu i ricotty).
- Směs rozdělte do dvou mís - do jedné přimíchejte ještě kakao a ořechovou pastu.
- Takto připravenou tvarohovou směs naneste na předpečený korpus. Já použila na dekorování zdobící sáček, kam jsem si dala světlou část ricottové směsi - fantazii se však meze nekladou a pokud chcete mít práci jednodušší, jednoduše naneste světlou část směsi a na ni kakaovou, nebo naopak.
- Vraťte formu zpět do trouby a pečte pomalu dalších cca 60 minut. Povrch by měl být nahoře tuhý, ne však suchý. Po upečení nechejte chládnout na mřížce.
- Můžete dozdobit ovocem.
- Skladujte v lednici, nebo ho klidně snězte na posezení. Dobrou chuť!
Ohodnoťte recept
Chutnalo vám?
DALŠÍ RECEPTY
Bulgur s žampiony a celerovými chipsy
Zapečené těstoviny trochu jinak
Karotkový krém se zázvorem
Losos teriyaki
Vyžadován uživatelský účet
Musíte být přihlášen pro použití této funkce. Prosím přihlašte se.
Děkujeme za Váš komentář
Abychom mohli váš komentář zobrazit ostatním, potřebujeme o Vás vědět více informací.
Stačí se jednoduše přihlásit pomocí vašeho Facebooku nebo si založit účet u nás.
Zabere to jen chvilku.
Recept byl přidán mezi vaše oblíbené
Nezapomněli jste se přihlásit? Můžete to udělat buď přes Facebook, nebo si založte
účet u nás. Nebojte, zabere to jen chvilku. Ke svým oblíbeným receptům
se pak dostanete kdykoliv a kdekoliv.