Dvojbarevný ricottový dort bez lepku

Petrusia
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 8
Příprava: 15 minut
Vaření: 70 minut
Lehký bezlepkový mléčný dezert i pro ty nejmenší
Po stranách vytvořte okraje.
Druhou barvu vytvoří kakao a ořechová pasta.
Nejprve naneste kakaovou vrstvu.
Díky pečícímu papíru se koláč lépe servíruje.
Lehký bezlepkový mléčný dezert i pro ty nejmenší

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1446 KJ
sacharidy
28 g
tuky
17 g
bílkovina
15 g
nasycené mastné kyseliny
6 g
vláknina
5 g
cukry
5 g
mononenasycené mastné kyseliny
4 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
vápník
125 mg
draslík
117 mg
fosfor
67 mg
cholesterol
47 mg
hořčík
23 mg
sodík
13 mg

Ingredience

    Na korpus:

  • 1 banán (zralý)
  • 200 g bezlepkových ovesných vloček
  • 50 g mandlí (mletých)
  • 50 g másla
  • lžíce citrónové kůry
  • Na náplň:

  • 400 g ricotty
  • 250 g tvarohu (vaničkového polotučného)
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 lžíce plnotučného jogurtu
  • 2 lžíce mandlové ořechové pasty
  • 2 vejce
  • 4 lžíce nepraženého kakaa

Postup:

  1. Před přípravou koláče si vyndejte všechny suroviny z lednice, aby byly pokojové teploty - vejce, ricottu i tvaroh.
  2. Na korpus použijte větší mísu - zde rozmačkejte vidličkou banán na kaši. Přimíchejte vločky a namleté ořechy. Doplňte citrónovou kůru. Pokud netrváte na bezlepkové verzi, použijte klasické ovesné vločky. Korpus není potřeba doslazovat, díky banánu je dostatečně ochucený.
  3. Rozpusťte máslo a přelijte jím vločkovou směs. Důkladně promíchejte.
  4. Koláčovou formu vyložte pečícím papírem - koláč se vám poté bude lépe servírovat.
  5. Vločkovou směs prsty vmačkávejte na dno koláčové formy po celé ploše. Po stranách můžete těsto trochu nanést na stěny formy - vznikne tak jemný okraj.
  6. Vložte do trouby a pečte cca 10 minut na 170°C.
  7. V průběhu pečení si připravte ricottovou - ve větší míse rozmíchejte metličkou ricottu a tvaroh.
  8. Podle chuti oslaďte - např. javorovým sirupem.
  9. Vešlehejte vejce. Pokud by se vám směs zdála příliš hustá, můžete zlehka naředit jednou až dvěmi lžícemi jogurtu (záleží na hustotě tvarohu i ricotty).
  10. Směs rozdělte do dvou mís - do jedné přimíchejte ještě kakao a ořechovou pastu.
  11. Takto připravenou tvarohovou směs naneste na předpečený korpus. Já použila na dekorování zdobící sáček, kam jsem si dala světlou část ricottové směsi - fantazii se však meze nekladou a pokud chcete mít práci jednodušší, jednoduše naneste světlou část směsi a na ni kakaovou, nebo naopak.
  12. Vraťte formu zpět do trouby a pečte pomalu dalších cca 60 minut. Povrch by měl být nahoře tuhý, ne však suchý. Po upečení nechejte chládnout na mřížce.
  13. Můžete dozdobit ovocem.
  14. Skladujte v lednici, nebo ho klidně snězte na posezení. Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Mohlo by vás zajímat

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.