Poctivý rebarborový koláč s jahodami

Petrusia
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 20
Příprava: 30 minut
Vaření: 20 minut
Celkově: 120 minut
Nadýchaný kynutý koláč plný chuti jahod a rebarbory, který volá po létě.
Z mouky, kvásku a žloutkové směsi udělejte těsto
Připravte si ovoce, tvaroh a drobenku
Těsto rozprostřete na plech
Bohatá vrstva tvarohu, jahod a rebarbory
Nakonec posypte drobenkou
Poctivý rebarborový koláč s jahodami

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
4478 KJ
sacharidy
204 g
bílkovina
28 g
tuky
11 g
cukry
10 g
nasycené mastné kyseliny
4 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
vláknina
1 g
lepek
1 g
draslík
118 mg
fosfor
57 mg
vápník
56 mg
cholesterol
36 mg
sodík
11 mg
hořčík
9 mg

Ingredience

    Na těsto:

  • 1/2 kg polohrubé celozrnné mouky
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • lžíce citrónové kůry
  • špetka soli
  • 1/2 kostky droždí
  • 70 g cukru krupice
  • Na náplň:

  • 600 g rebarbory
  • 150 g jahod
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 70 ml kysané smetany
  • 2 balení vanilkového cukru
  • Na posypku:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 100g másla
  • 70 g cukru krystal
  • špetka muškátového oříšku

Postup:

  1. Přípravu koláče začneme vytvořením řídkého kvásku - droždí si rozdrobíme v misce, přidáme lžičku cukru a mícháme dokud nevznikne jemná kašička. Přidáme vlažné mléko, lžíci mouky a důkladně promícháme. Necháme přikrytý vzejít cca 10 minut.
  2. Ve velké míse smícháme prosátou mouku se solí a citronovou kůrou.
  3. V menší míse vyšleháme žloutky s cukrem a roztopeným zchládlým máslem.
  4. Ve velké míse v mouce uděláme důlek a přilijeme žloutkovou směs a vzešlý kvásek.
  5. Vařečkou zpracováváme těsto, hněteme do doby, než bude vláčné a důkladně promísené. Jde to dobře ručně, proces zabere pár minut. Finální hnětení můžete provést na válu, nebo jen v ruce, jak se vám bude líbit.
  6. Takto připravené těsto přikryjte utěrkou a nechejte kynout na teplejším místě cca. 30 minut.
  7. V mezičase si připravte ostatní suroviny: rebarboře oloupejte svrchní tužší vrstvu a nakrájejte na malé kousky.
  8. Jahody očistěte, zbavte zelených stopek a nakrájejte na plátky.
  9. V misce promíchejte vanilkový cukr s tvarohem a kysanou smetanou.
  10. Na drobenku promíchejte mouku s cukrem a vločkami a zasypejte je najemno nakrájemným máslem. Rukou promíchávejte a žmoulejte, dokud drobenka nebude mít požadovanou konzistenci. V mezičase přistrouhejte i trochu muškátového oříšku, zvýrazníte tím chuť posypky.
  11. Na větší plech rozprostřete pečící papír (nebo jej vymažte máslem a vysypte moukou). Vykynuté těsto rukou rozprostřete po celé ploše plechu, po krajích můžete, ale nemusíte, nechat zvýšené okraje.
  12. Na těsto vylijte tvarohovou směs a rovoměrně ji rozmazejte.
  13. Na tvaroh sypte rebarboru a jahody tak, abych jich bylo všude stejné množství.
  14. Koláč zakončete posypáním drobenky.
  15. Takto připravený koláč vložte do vyhřáté trouby a pečte na 175°C dozlatova - bude to trvat asi 15-20 minut.
  16. Po upečení jej nechejte vychladnout na mřížce a studený jej podávejte třeba s kopečkem kysané smetany nebo ušlehané šlehačky. Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat