Kysané zelí

Martin
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 10 minut
Vaření: 30 minut
Kysané zelí - příloha třeba k pečenému masu

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
477 KJ
sacharidy
11 g
tuky
6 g
vláknina
3 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
bílkovina
2 g
nasycené mastné kyseliny
2 g
lepek
1 g
cukry
1 g
sodík
496 mg
draslík
253 mg
vápník
71 mg
fosfor
48 mg
hořčík
30 mg
cholesterol
5 mg

Ingredience

  • 500 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce sádla
  • 30 g hladké mouky
  • sůl
  • kmín
  • trocha cukru
  • ocet
  1. Do kastrolu vhodíme trochu kmínu - cca půl kávové lžičky, možná trošku více - a na sucho jej chvilku pražíme, až zavoní.
  2. Přidáme sádlo a do rozpuštěného sádla na kostičky nakrájenou cibuli. Tu trošku osolíme.
  3. Opékáme do zlatohněda. Větší čás sádla z kastrolu přes cedník přelijeme do menšího rendlíku a odděláme stranou.
  4. Do kastrolu se zbytkem sádla a cibulí vložíme zcezené zelí a společně restujeme, za občasného míchání, aby se pepřipálilo - čím déle tíme lépe, minimálně však deset minut. Nepříliš zprudka. Zelí je potřeba opéct jakoby do lehce do zlatova. Zalijeme horkou vodou, jen po hladinu zelí.
  5. Vaříme téměř do měkka, cca deset minut.
  6. Mezitím si v rendlíku, kam jsem zcedili sádlo, připravíme jíšku. Nasypeme do něj hladkou mouku a zvolna opečeme do zlatova. Můžeme přidat trochu sádla, aby se jíška dobře prosmažila.
  7. Zalijeme trochou studené vody a dobře rozšleháme.
  8. Z uvařeného zelí zcedíme část vody a odděláme stranou.
  9. Vlijeme do zelí rozšlehanou jíšku, rozmícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a necháme ještě aspoň 5 - 6 minut probublávat, až nebudete cítit chuť mouky.
  10. Hustotu můžeme ovlivnit přidáním vody, kterou jsme vycedili z uvařeného zelí.
  11. Chuť doladíme solí, cukrem a octem. Nebo i nálevem ze zelí, ovšem pokud jsme ho nevylili.

Je potřeba dochucení věnovat trpělivost a dochucovat tak dlouho, dokud vám nebude opravdu chutnat. Někdo raději sladší a kysané zelí může cukru pobrat docela dost, někdo raději kyselejší. Proto neudávám u těchto docuchovadel přesné váhy, protože přesně to nejde nikdy :)


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.