Čokoládový rebarborový koláč

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 20
Příprava: 15 minut
Vaření: 75 minut
Geniální kombinace šťavnaté rebarbory a extra kakaové čokolády, navíc v bezlepkové variantě.
Ozdobte stonky rebarbory
Jednotlivé směsi promíchejte
Rebarboru krájejte na drobné kousky
Používejte kvalitní čokoládu
Čokoládový rebarborový koláč

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
653 KJ
sacharidy
13 g
tuky
10 g
cukry
7 g
nasycené mastné kyseliny
5 g
mononenasycené mastné kyseliny
2 g
bílkovina
2 g
draslík
238 mg
fosfor
57 mg
cholesterol
44 mg
hořčík
25 mg
vápník
24 mg
sodík
11 mg
mangan
4 mg
železo
3 mg

Ingredience

  • 500 g čerstvé rebarbory
  • 130 g pohankové mouky
  • 150 g vysokoprocentní čokolády (alespoň 60%)
  • 4 vejce
  • 150 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička muškátového květu
  • špetka soli

Nástroje

    mixér
    pečící papír
    forma na biskupský chlebíček

Postup:

  1. V rendlíku se silným dnem necháme na mírném plameni rozpustit nalámanou čokoládu a kousky másla. Zlehka promícháváme metličkou, dokud se obé nepropojí. Poté odstavíme a necháme chládnout.
  2. Oddělíme žloutky od bílků.
  3. V misce utřeme žloutky s cukrem, dokud nebude směs světle žlutá a napěněná.
  4. Mouku ve větší míse smícháme se skořicí a muškátovým květem.
  5. Rebarboru omyjeme a očistíme od tuhých konců - zlehka ji oloupeme - jen nejsvrchnějšé vrstvu.
  6. Z takto připravené rebarbory si oddělíme 4-5 tenkých stonků, které necháme vcelku.
  7. Zbytek rebarbory nakrájíme nadrobno (kousky max 1 cm).
  8. Bílky smícháme se špetkou soli a vyšleháme do tuha.
  9. Do čokoládové směsi zchládlé na pokojovou teplotu vmícháme žloutkovou směs. Zlehka, ale důkladně promícháme.
  10. Tuto čokoládovou směs následně vmícháme do mouky.
  11. Troubu vyhřejeme na 180°C a vyložíme si pečícím papírem chlebovou (nebo rozměrově podobnou) formu (nemáme li pečící papír, můžeme vymazat máslem).
  12. Do připravené směsi jemně vmícháváme vyšlehané bílky.
  13. Jakmile máme hotovo, vmícháme nakrájenou rebarboru a vlijeme směs do připravené formy.
  14. Navrch dozdobíme dlouhými stonky rebarbory.
  15. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme pomalu asi 75 minut. Je-li dostatečně upečeno poznáme díky vpíchnuté špejli (bude suchá).
  16. Po upečení vyjmeme i s počícím papírem z formy a necháme chládnout na mřízce.
  17. Po vychladnutí si vychutnáváme tento skvělý vláčný a šťavnatý dezert. Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat