Štrúdl každý pes jiná ves (banánový a jablečný)

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 12
Příprava: 10 minut
Vaření: 20 minut
Klasika nebo netradiční? Do štrúdlu lze zavinout ledajaké překvapení - jaké, to vám ukáže tento recept.
Klasická a netradiční náplň
Na čokoládu dejte kolečka banánu
Jablka, oříšky a brusinky - osvědčená klasika
Dvě malé tabulky Merci jsou idální
čokoláda nebo jablka?
Pravou a levou rozdělte na proužky a překládejte

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
539 KJ
sacharidy
12 g
tuky
7 g
cukry
3 g
vláknina
2 g
bílkovina
2 g
lepek
1 g
draslík
262 mg
hořčík
39 mg
fosfor
38 mg
cholesterol
10 mg
mangan
9 mg
sodík
7 mg
železo
6 mg
vápník
6 mg

Ingredience

  • 120 g listového těsta (na pečícím papíře )
  • 1 ks jablka
  • 1 ks banánu
  • 1 ks vejce
  • hrst blanšírovaných plátků mandlí
  • hrst brusinek
  • 1 polévková lžíce skořice
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 1 polévková lžíce karobu
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • trocha moučkového cukru ( na posypání )

Postup

Když nemám moc času a čekám návštěvu, nebo chci narychlo upéct něco pro rodinu, ráda používám balené listové těsto, které je již vyválené a na pečícím papíře. Má malou gramáž (120 g), takže vyjde tak akorát na pár šátečků, nebo třeba na dva malé štrúdly, jako v tomto receptu. A když nevím, jestli udělat klasickou verzi závinu, nebo něco originálnějšího, zkrátka udělám oba. Tento recept totiž zabere minimum času, přitom výsledek je excelentní.

  1. Těsto rozložte na plech a rádýlkem jej rozpulte - trochu jej odsuňte v půli na strany, aby se vám nelepilo k sobě zpět.
  2. Těsto po celé ploše důkladně potřete rozšlehaným vajíčkem.
  3. Pro jablečný štrúdl:
    1. Těsto bohatě posypte skořicí a do jeho středu nastrouhejte okrouhané jablko.
    2. Jablko rozprostřete po středové linii, zakápněte jej citrónovou šťávou a posypte vanilkovým cukrem.
    3. Na jablka nasypte nasekané brusinky a mandle. Znovu posypte skořicí.
    4. Zbývající pravou i levou část těsta odshora rádýlkem rozkrájejte na stejně tenké (cca 2 cm) proužky.
    5. Tyto proužky překládejte pravý přes levý, dokud nebude celý štrúdl zavinutý.
    6. Zavinutý štrůdl potřete důkladně vajíčkem a posypejte mandlemi.
  4. Pro banánový štrúdl:
    1. Těsto bohatě posypte karobem a do jeho středu položte 2 tabulky čokolády Merci (ráda používám právě tuto, je tenká a má optimální gramáž).
    2. Na čokoládu nakrájejte kolečka banánu, které posypete mandlemi a ještě trochou karobu (nebo kakaa, nejlépe nepraženého).
    3. Zbývající pravou i levou část těsta odshora rádýlkem rozkrájejte na stejně tenké (cca 2 cm) proužky.
    4. Tyto proužky překládejte pravý přes levý, dokud nebude celý štrůdl zavinutý.
    5. Zavinutý štrúdl potřete důkladně vajíčkem a posypejte mandlemi.
  5. Štrúdly pečte ve vyhřáté troubě dozlatova, cca 20 min. Doporučuji cca 160-170°C, horkovzduch. Raději častěji kontrolujte, v průběhu můžete ještě jednou přetřít rozšlehaným vejcem.
  6. Po upečení sypejte moučkovým cukrem (jablečný) a karobem (banánový) a nechejte vychladnout na mřížce. Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.