Profiteroles

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 6
Příprava: 10 minut
Vaření: 40 minut
Celkově: 60 minut
s vanilkovým krémem

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1854 KJ
tuky
33 g
sacharidy
29 g
nasycené mastné kyseliny
20 g
cukry
16 g
bílkovina
5 g
mononenasycené mastné kyseliny
4 g
lepek
1 g
cholesterol
96 mg
fosfor
86 mg
draslík
61 mg
sodík
22 mg
vápník
22 mg
hořčík
13 mg
zinek
1 mg

Ingredience

    Těsto:

  • 80 g máslo
  • 100 g hladké mouky
  • 200 ml vody
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • Krém:

  • 200 ml smetany 30%
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • vanilkový lusk
  • Poleva:

  • 100 g čokolády (70 % )
  • 1 lžíce cukru (krystal)
  • 100 ml smetany (30% )

Nástroje

    cukrářský rukáv
    pečící papír

Těsto:

V kastrolu rozpustíme máslo ve vodě se špetkou soli. Přivedeme k varu a nasypeme mouku. Neustále mícháme, až se nám vytvoří kompaktní těsto, které se začne odspodu a boků kastrolu odlepovat.
Necháme min 20 minut vychladnout.
Následně pečlivě vmícháme do těsta postupně tři vejce.
Těsto přemístíme do cukrářského rukávu a na plech na pečící papír vytvoříme malé bochánky.
Pečeme na 180 - 200 °C asi 15 - 20 minut dozlatova.
Upečené profiteroles necháme chvilku vychladit.

Krém:

Do misky nalijeme smetanu na šlehání, vyškrábneme vnitřek vanilkového lusku a přisypeme moučkový cukr.
Šleháme metličkou nebo ručním šlehačem, než začne ,,kopečkovat,,.
Krém přendáme do čistého cukrářského rukávu a zboku napíchneme do upečených, vychladnutých profiteroles a naplnímeje krémem. Půjde to dobře, protože jsou měkké.

Poleva:

Čokoládu rozpustíme ve zbytku smetany a dle chuti dosladíme.
Hotové a naplněné profiteroles poprášíme moučkovým cukrem, naskládáme do pyramidy a polijeme vychladlou čokoládovou polevou.


Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat