Spirálový višňový koláč

marus
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 8
Příprava: 20 minut
Vaření: 40 minut
Celkově: 90 minut
třeba z lásky

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
2210 KJ
sacharidy
73 g
tuky
22 g
cukry
13 g
nasycené mastné kyseliny
12 g
bílkovina
8 g
mononenasycené mastné kyseliny
6 g
vláknina
1 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
217 mg
fosfor
96 mg
cholesterol
60 mg
vápník
57 mg
hořčík
39 mg
sodík
5 mg
železo
1 mg

Ingredience

  • 500 g hladké mouky (nulku)
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1/2 citronu (kůry)
  • špetku soli
  • 200 g másla
  • 125 g bílého jogurtu
  • 500 g višní (vypeckovaných, nebo višňový kompot)
  • 4 vanilkové cukry
  • 1 lžíci moučkového cukru (na posyp)

Postup:

  1. Do 400 g prosáté mouky vmícháme prášek do pečiva, sůl a nastrouhanou citronovou kůru.
  2. Přidáme mírně povolené nebo nastrouháme tuhé máslo, jogurt a postupně přidáváme podle potřeby zbytek mouky.
  3. V robotu nebo ručně ypracujeme těsto, které necháme 30 min odpočinout.
  4. Těsto rozdělíme na poloviny a každou vyválíme na plát asi 30x 25 cm, který rozdělíme podélně na 4 pruhy.
  5. Na každý pruh poklademe řadu višní, posypeme je polovinou vanilkového cukru (kompotované nemusíme sladit) a okraje spojíme stisknutím k sobě.
  6. Vzniklé válečky stočíme do kulaté koláčové nebo dortové formy.
  7. Jiné než silikonové formy předem vyložíme pečícím papírem.
  8. Pečeme v troubě předem vyhřáté na 180° C 30-40 minut ( každá trouba peče jinak).

  9. Necháme vychladnout a podáváme posypané moučkovým cukrem.

  10. Do těsta se nedává cukr ani vejce a používám ho i na "štrůdly".
  11. Válečky s višněmi můžeme také stočit samostatně na malé spirálky a upéct na plechu.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.