Francouzská klasika z hovězího masa

marus
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 30 minut
Vaření: 180 minut
trochu delší vaření nás odmění výbornou chutí

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
4632 KJ
tuky
68 g
bílkovina
61 g
sacharidy
42 g
mononenasycené mastné kyseliny
12 g
nasycené mastné kyseliny
7 g
vláknina
3 g
cukry
2 g
lepek
1 g
polynenasycené mastné kyseliny
1 g
sůl
1 g
draslík
847 mg
sodík
355 mg
fosfor
314 mg
vápník
120 mg
cholesterol
67 mg
hořčík
65 mg
železo
5 mg
zinek
2 mg
měď
1 mg
mangan
1 mg

Ingredience

  • 1 kg hovězího masa (předního)
  • 600 ml hovězího vývaru
  • 500 ml červeného vína
  • 150 g anglické slaniny
  • 50 g másla
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 cibule
  • 70 g mrkve
  • 400 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 15 kusů šalotky
  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky tymiánu
  • 30 g hladké mouky
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Maso nakrájíme na větší kostky, slaninu na malé kostičky, mrkev a cibuli nahrubo.
  2. V hrnci nejprve nasucho vyškvaříme slaninu a vyndáme ji stranou do mísy.
  3. Do hrnce přidáme lžíci oleje a po částech zprudka opečeme maso, opečené vyndaváme ke slanině.
  4. Když máme všechno maso opečené dáme restovat mrkev a cibuli.
  5. K orestované zelenině vrátíme do hrnce maso se slaninou, přidáme protlak, zaprášíme moukou a krátce opečeme.
  6. Přilijeme víno, promícháme, necháme odpařit a poté zalijeme asi 2/3 vývaru.
  7. Přidáme česnek, bobkový list, tymián, sůl, pepř a při mírné teplotě pomalu dusíme nejméně 3 hodiny (nebo vložíme do trouby předehřáté na 170 ° C ).
  8. Během pečení maso kontrolujeme a jeli třeba podléváme vodou.
  9. Zatím si ke konci vaření očistíme žampiony a překrájíme je na poloviny, větší na čtvrtky.
  10. V hlubší pánvi je na másle opečeme dozlatova a vyndáme stranou.
  11. Do pánve přidáme zbytek oleje, opečeme očištěné celé šalotky, přilijeme zbytek vývaru a povaříme 15-20 minut.
  12. Měkké maso vyndáme z hrnce, omáčku propasírujeme a vrátíme maso zpět.
  13. Přidáme žampiony, cibulky, podle potřeby dochutíme solí a podáváme s francouzskou bagetou.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Mohlo by vás zajímat

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.