Špaldové rybízové muffiny (vegan)

Petrusia
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 12
Příprava: 15 minut
Vaření: 25 minut
Všichni jistě milují osvěžující letní chuť červeného rybízu. Výhoda těchto muffinů je v tom, že můžete použít i mražený!
Špaldové rybízové muffiny (vegan)
Drobenka nahoře krásně křupe
Na rybízu si můžete pochutnat i v zimě
rybíz je skvělé obalit v mouce

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
839 KJ
sacharidy
29 g
tuky
7 g
cukry
7 g
bílkovina
4 g
vláknina
2 g
polynenasycené mastné kyseliny
2 g
nasycené mastné kyseliny
2 g
lepek
1 g
mononenasycené mastné kyseliny
1 g
draslík
181 mg
fosfor
79 mg
vápník
54 mg
hořčík
40 mg
sodík
1 mg

Ingredience

  • 200 g špaldové mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 60 g třtinového cukru
  • 2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
  • 3 lžíce slunečnicového oleje (za studena lisovaného)
  • 200 ml sojového mléka
  • 50 g červeného rybízu (čerstvý nebo mražený)
  • lžička citrónové kůry
  • lžíce domácího vanilkového extraktu
  • Na drobenku:

  • 10 g mletých vlašských ořechů
  • 10 g kokosu strouhaného
  • 40 g ovesných jemných vloček
  • 30 g Alsanu
  • 20 g třtinového cukru
  • špetka soli

Postup

Pokud se stejně jako já nemůžete dočkat léta a na mrazáku schováváte rybíz, můžete si tyhle skvělé muffiny připravit i v zimě. V letních měsících samozřejmě použijte čerstvý. Pokud je chcete mít o kousek slavnostnější, posypejte je skvělou křupavou drobenkou.

  1. Začněte přípravou drobenky - Alsan (rostlinná náhražka másla) pokojové teploty v ruce rozmělněte s cukrem, kokosem, ořechy a špetkou soli. Zapracovávejte prsty tak, aby vám vznikla jemná drobenka, neměly by být přítomné velké hrudky.
  2. Připravte si dvě mísy - v první rozmíchejte sojové "mléko" s vanilkovým extraktem, citrónovou kůrou, cukrem a olejem. Vyšlehejte metličkou.
  3. Mouky prosajte a promíchejte dohromady, vmíchejte prášek do pečiva.
  4. Do mouky přisypte jednotlivé kuličky rybízu - pokud je mražený, dejte si práci a jednotivé kuličky od sebe oddělte, aby nebyly ve shlucích - muffiny by potom nevyběhly a byly by placaté.
  5. Obalením rybízu v mouce také předejdete tomu, aby se vám propadl naspod košíčku.
  6. Mouku s rybízem jemně vmíchejte do tekuté směsi. Není potřebat míchat dlouze, jen taky aby se suroviny promísily.
  7. Ovocné muffiny jsou dost vlhké, proto je lepší péct je v plechu a do papírových košíčků je umístit až po upečení - jinak se lepí na košíček a jdou špatně jíst.
  8. Formu na muffiny si proto důkladně vymažte tukem a vysypte polohrubou moukou. Naplňte jednotlivé košíčky do 2/3 a posypte každý lžičkou drobenky.
  9. Pečte ve vyhřáté trouběna 190°C 20-25 minut a pro jistotu kontrolujte špejlí, zda-li jsou muffiny hotové.
  10. Po upečení je přendejte na mřížku a nechejte vychladnout.
  11. Servírujte je v papírových košíčcích a hezky si pochutnejte!

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat