Jogurtový dezert

Peťula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 8
Příprava: 1500 minut
Celkově: 1500 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
1001 KJ
sacharidy
25 g
tuky
12 g
nasycené mastné kyseliny
7 g
bílkovina
6 g
cukry
4 g
lepek
1 g
draslík
121 mg
vápník
88 mg
fosfor
67 mg
cholesterol
48 mg
hořčík
16 mg
sodík
15 mg

Ingredience

  • želatinový ztužovač za studena
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 400 g (velký) bílý jogurt
  • Trochu cukru (podle chuti)
  • 600 g kompotu
  • 1 vanilkový pudink
  • Piškotová roláda

  • 3 vejce
  • 3 (vrchovaté lžíce) cukr krystal
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 150 g marmelády (na promazání)

Postup:

  1. Den předem si připravíme "Piškotovou roládu".
  2. Roládu nakrájíme na centimetrové plátky a natěsno jimi vyložíme dno dortové formy.
  3. Podle návodu na želatinovém ztužovači si přichystáme jogurtovo-smetanovou náplň, kterou nalijeme do dortové formy, poklademe ovocem a přelijeme vrstvou želatiny. Dáme do lednice ztuhnout.
  4. Ovocnou želatinu můžeme připravit několika způsoby. Zůstane-li nám šťáva z kompotu, naředíme ji vodou do množství 0,5 litru a uvaříme jako pudink. Abychom ji nedávali na dost úplně horkou, nejprve ji chvíli chladíme za občasného míchání.

Piškotová roláda:

  1. V míse ušleháme vejce s cukrem.
  2. Přidáme mouku a důkladně promícháme.
  3. Na plech si nachystáme pečící papír a těsto na něj rozetřeme asi v 1-2 centimetrové výšce.
  4. Upečeme v předehřáté troubě, pečeme asi 10 minut při 150 stupních. Že je piškot upečený poznáme tak, že se okraje odlepují od papíru. No a taky podle barvy, anebo tradičně propíchnutím špejlí, na kterou se těsto už nesmí přilepit.
  5. Ještě horký piškot potřeme marmeládou a ihned balíme do rolády. Pečící papír nám práci může pěkně usnadnit. Teprve potom necháme zchládnout. S balením je skutečně nutné začít ještě za horka, protože jinak se piškot láme.
  6. A je hotovo :) Pro náročné je možné roládu potřít krémem a posypat kokosem, nebo polít čokoládovou polevou... Plátky rolády naskládané natěsno vedle sebe na dno dortové formy je možné použít jako korpus jiného dezertu, třeba jogurtového nebo tvarohového.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.