Ořechovo-kávový dort

Peťula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 8
Příprava: 120 minut
Vaření: 60 minut

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3344 KJ
sacharidy
107 g
cukry
72 g
tuky
37 g
nasycené mastné kyseliny
10 g
bílkovina
8 g
mononenasycené mastné kyseliny
7 g
polynenasycené mastné kyseliny
6 g
vláknina
2 g
lepek
1 g
draslík
931 mg
fosfor
597 mg
hořčík
239 mg
vápník
172 mg
cholesterol
109 mg
sodík
26 mg
zinek
5 mg
železo
4 mg
mangan
4 mg
měď
1 mg

Ingredience

    Ořechový korpus:

  • 4 vejce
  • 300 g cukru
  • 10 lžic horké vody
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g nastrouhaných ořechů
  • 1/2 kypřícího prášku
  • Kávový krém:

  • 50 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 250 ml černé kávy
  • 100 g másla
  • 50 g cukr
  • Kakaová poleva:

  • 90 g tuku
  • 120 g cukr moučka
  • 1,5 lžíce mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce škrobu

Postup:

  1. V jedné míse ušleháme sníh z bílků a poloviny cukru.
  2. Ve druhé míse šleháme žloutky a zbylý cukr, poté přidáváme po lžicích vodu střídavě s moukou. Dále přimícháme ořechy a po částech mouku s práškem a sníh z bílků.
  3. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě 45 minut.
  4. Dortové korpusy je dobré nechat jeden den uležet a dokončit dort až druhý den.
  5. Menší množství másla rozpustíme v kastrolku, přisypeme mouku a 100 g cukru a necháme na ohni spojit v jíšku. Zalijeme kávou, mícháme, dokud nebudeme mít v kastrolku hustou kaši. Rozpustíme v ní máslo s cukrem a vyšleháme lehký krém.
  6. Když máme dort rozkrojený a promazaný krémem, natřeme vršek tenkou vrstvou marmelády a polijeme kakaovou polevou. Tu si přichystáme tak, že rozpustíme tuk, přidáme do něj cukr, kakao a mléko a necháme projít varem. Přihodíme škrobovou moučku a důkladně promícháme. Polevu dál už nevaříme, horkou roztíráme na dort.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.