Medovník

Mišula
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 8
Příprava: 60 minut
Vaření: 25 minut
Jednoduše výborný medovník, rozhodně zkuste, k tomu není co dodat :)

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3025 KJ
sacharidy
68 g
tuky
44 g
cukry
31 g
nasycené mastné kyseliny
22 g
mononenasycené mastné kyseliny
13 g
bílkovina
8 g
polynenasycené mastné kyseliny
5 g
vláknina
2 g
lepek
1 g
trans mastné kyseliny
1 g
draslík
578 mg
fosfor
408 mg
hořčík
156 mg
cholesterol
121 mg
vápník
100 mg
sodík
12 mg
železo
3 mg
mangan
3 mg
zinek
3 mg
měď
1 mg

Ingredience

    Těsto:

  • 40 dkg hladké mouky
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 15 dkg másla
  • 1 vejce
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 6 lžic medu
  • 4 lžíce smetany
  • 1 lžička kakaa
  • Krém:

  • 7 dkg vlašských ořechů (pomeleme)
  • 20 dkg másla
  • 1 sladké zahuštěné kondenzované mléko (salko Karamel)
  • Sirup:

  • 3 lžíce cukru krystal
  • 1,5-2 dcl převařené vody
  • 50 ml rumu

Nástroje

    Dortová forma o velikosti cca 30x20 cm

Postup:

  1. Těsto:

    1. Nad párou v misce šleháme máslo, cukr, vejce, med a smetanu - vznikne nám řidší krém.
    2. Do mísy si vysypeme mouku, kterou smícháme se sodou a přidáme ještě teplý krém.
    3. Vypracujeme těsto, které si rozdělíme na pět částí, a zabalíme ho např. do potravinářské folie.
    4. Necháme asi pět minut odpočinout. NEDÁVAT DO LEDNICE, PAK TĚSTO NEJDE DOBŘE ROZVÁLET!
    5. Na pečícím papíře si vyválíme placku (cca 2-3 mm silnou) a vykrojíme kruh o průměru 20 cm.
    6. Kdyby se vám zdálo těsto řídké, stačí ho nechat ještě chvíli odpočívat.
    7. (Zbytky těsta si také upečeme a nakonec je použijeme na posypání medovníku - drobenku.)
    8. Placky pečeme v předehřáté troubě na 180 stupnů cca 4-5 minut.
    9. Upečené si necháme vystydnout na papíře (na novinách).
  2. Krém:

    1. Ingredience smícháme pořádně dohromady a je hotovo - jen nenecháme moc ztuhnout, pak se krém hůř roztírá.
    2. Připravíme si i sirup a tím pokapeme vždy každou placku. NEŠETŘÍME :)
    3. Pak postupně vždy : vezmeme placku, potřeme krémem, přiložíme další placku a tak postupujeme až nahoru.
    4. Poté potřeme vrch i strany medovníku krémem.
    5. Ze zbylého těsta, co jsme si upekli, uděláme jakousi drobenku - rozdrolíme placku a můžeme přidat i rozmixované ořechy a touto drobenkou posypeme celý medovník tak, aby nebyl vidět nikde krém.
  3. Dáme ztuhnout do lednice nejlépe na 24 hodin a je hotovo. :) Dobrou chuť.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Další zajímavá videa

DALŠÍ RECEPTY

Storno
Přidat
Copyright © 2017-2020 www.sikovnykuchar.cz Všechna práva vyhrazena.