Tilápie s karotkovým pyré a luštěninami

Martin
Průměrné hodnocení:
Vaše hodnocení:
Počet porcí: 4
Příprava: 20 minut
Vaření: 20 minut
lehká zdravá večeře

Složení porce

hodnoty jsou pouze orientační
energie
3545 KJ
sacharidy
86 g
bílkovina
41 g
tuky
38 g
cukry
12 g
vláknina
4 g
mononenasycené mastné kyseliny
3 g
nasycené mastné kyseliny
3 g
draslík
244 mg
fosfor
140 mg
vápník
86 mg
hořčík
53 mg
sodík
32 mg
cholesterol
14 mg
železo
5 mg
mangan
4 mg

Ingredience

  • 600g tilápie
  • 4 větší mrkve
  • 1 cibule
  • 40g zázvoru
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 800ml kuřecí vývar
  • 100g čočka Beluga
  • 100g červená čočka
  • 100g cizrna
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 3 lžíce medu
  • 1 citron
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Luštěninové ragů :Cizrnu namočíme přes noc do studené vody.
  2. Namočenou cizrnu uvaříme do měkka, osolíme ji až na závěr.
  3. Jednu mrkev a cibuli nakrájíme na drobounké kostičky, můžeme i nastrouhat na hrubo na struhadle.
  4. V kastrolku rozehřejeme trošku olivového oleje a kousek másla, mrkev a cibuli orestujeme do zlatova.
  5. Přisypeme černou čočku beluga, chvilku společně ještě zarestujeme a přilijeme bílé víno. Zamícháme a necháme chvilku odvařit alkohol a můžeme přilít polovinu vývaru.
  6. Čočku uvaříme do měkka.
  7. Červenou čočku zalijeme horkým vývarem a krátce povaříme také do měkka. U červené čočky to bude trvat jen chviličku.
  8. Obě čočky smícháme i s uvařenou cizrnou, dochutíme pepřem, solí, vinným octem, šťávou z poloviny citronu a lžičkou medu.
  9. Karotkové pyré: Mrkev oloupeme a překrájíme na silnější kolečka. Zázvor oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky popřípadě nastrouháme.
  10. Na lžíci másla krátce orestujeme zázvor, přidáme nakrájenou mrkev a vše chviličku opékáme. Zalijeme trochou vývaru a vaříme do měkka.
  11. Až je mrkev měkká, vymáčkneme do ní citron, přidáme lžičku medu a kousek másla a vše rozmixujeme tyčovým mixerem na kaši.
  12. Dochutíme solí a podle chuti můžeme přidat ještě trochu vinného octa nebo medu. Musí nám to prostě chutnat.
  13. Rybu opečeme na pánvi na pár kapkách olivového oleje z obou stran dozlatova - 3 - 4 minutky z každé strany. Před koncem přidáme kousek másla a až začne pěnit, několikrát s ním rybu přelijeme. Snažíme se rybu ,, nepřetáhnout,, tedy neopékat příliš dlouho, aby nebyla vysušená.
  14. Servírujeme s luštěninovým ragů a karotkovým pyré.

Ohodnoťte recept

Chutnalo vám?

Storno
Přidat